• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Noor verbrodt feestje van Oranje: "Alleen maar goed voor het schaatsen"

  Het podium op de 5.000 meter.

  Niet Sven Kramer of Patrick Roest kaapte gisteren het goud weg op de 5.000 meter, wel Sverre Lunde Pedersen ging met de wereldtitel aan de haal. De 26-jarige Noor overklaste Jan en alleman. "Hij heeft de geleidelijke weg genomen, maar deze WK-race was niet meer geleidelijk", zag ook de Noorse bondscoach.

  "Dit was een topprestatie"

  Bjarne Rykkje, half Noor en half Nederlander, was de voorbije jaren aan de slag bij de Nederlandse topploeg van onder meer Sven Kramer en Patrick Roest. In mei stapte hij over naar de Noorse kamp, dat met zijn nieuwe bondscoach gisteren op de 5.000 meter zowaar Nederland kon vloeren.

   

  "Hij gaat eigenlijk al jaren met de top mee, maar hij wint nooit", vertelt Rykkje aan Sporza over Sverre Lunde Pedersen, die gisteren het goud won voor de neus van Roest en Kramer.

   

  "Hij had het potentieel om te winnen, maar hij moest ook het vertrouwen krijgen dat hij het kon. Dat is langzaam gegroeid. Hij heeft af en toe een Wereldbeker gewonnen, maar op de belangrijke momenten waren er altijd enkele schaatsers net even beter."

   

  "Hij heeft de geleidelijke weg genomen, maar de race van gisteren was niet meer geleidelijk. Hij was veruit de beste. Dit was een topprestatie. Fysiek is Sverre gelijkwaardig aan Sven, maar er spelen zoveel mentale factoren een rol bij een prestatie. Ook daar wordt hij steeds beter in."

  "Weer de traditionele strijd tussen Noorwegen en Nederland"

  Het Noorse langebaanschaatsen heeft een rijke geschiedenis, maar Noorwegen werd de voorbije jaren overvleugeld door Nederland. Is er nu een wissel van de wacht in de maak? 

   

  "De laatste jaren ging alle Noorse aandacht naar het langlaufen. Terecht ook, want daar winnen ze heel veel. Maar deze prestatie is hartstikke goed voor het Noorse schaatsen en misschien wel voor het schaatsen in het algemeen. Je krijgt weer de traditionele strijd tussen Noorwegen en Nederland."

   

  Hoe is Noorwegen dan uit dat dipje geraakt? "Ze hadden toptalenten, maar die moet je tot bloei laten komen. Er zijn onder Sverre ook goeie talenten. Ik hoop dat zij nu zien dat het mogelijk is. Fysiek zijn ze niet slechter dan de Nederlanders."

  "Swings? Fysiek gezien is hij niet minder"

  De 26-jarige Sverre Lunde Pedersen is een generatiegenoot en trainingsmakker van de 27-jarige Bart Swings. Terwijl de Noor duidelijk grote stappen heeft gezet, blijft onze landgenoot hangen in de middenmoot.

   

  "Bart is ongelofelijk toegewijd. Hij is net zo serieus als Sverre. Hij denkt er op dezelfde manier over na. Hij moet gewoon de puzzelstukjes die nu overal losliggen weer aan elkaar plaatsen. Ik weet niet of het een zoektocht is, maar hij moet het op zijn plaats krijgen."

   

  Swings is natuurlijk niet met de schaatsen aan geboren. "Je ziet dat hij een achtergrond uit het inlineskaten heeft, maar dat kan ook een voordeel zijn. Als hij verbetert, dan zie ik niet in waarom ook hij niet mee zou kunnen op dit niveau. Fysiek gezien is hij niet minder."

   

  "Of je die techniek nog kunt bijschaven op oudere leeftijd? Dat denk ik wel. Ik kan het niet inschatten voor Bart, maar hoe ouder je wordt, hoe meer je vasthoudt aan gewoontes waarvan je denkt dat ze goed zijn, dingen die in het verleden gewerkt hebben. Daar moet Bart kijken of dat bij hem ook zo is. Maar je kunt als 27-jarige echt wel nog verbeteren."