• home
 • video
 • pas verschenen

  Swings net voor het WK: "Er is een stuk van mijn schaats gebroken"

  Bart Swings

  Bart Swings staat ons te woord tussen meters sneeuw.

  0 / 0

  Voor Bart Swings is het WK afstanden met een tegenvaller begonnen. Net voor zijn eerste wedstrijd is een stuk van zijn schaatsschoen stuk. "We hebben hem kunnen oplappen, hopelijk houdt hij het dit weekend", vertelt Swings in Inzell aan Sporza.

  "Een noodoplossing"

  Bart Swings gaat dit weekend in het zuiden van Duitsland op zoek naar zijn eerste medaille op het WK afstanden. Vanavond schaatst hij de 5.000 meter, met een opgelapte schoen.

   

  "Ik ben hier in Inzell sinds begin januari om het WK afstanden van nu en het WK allround van volgende maand in Canada voor te bereiden", begint Swings zijn verhaal. "En net deze week is een stuk in mijn schoen afgebroken."

   

  "We hebben hem opgelapt, hij staat weer vast, maar het blijft een noodoplossing. Hopelijk houdt die schoen het dit weekend, dan kan ik hem volgende week deftig laten repareren."

   

  Kan Swings niet gewoon in een Duitse speciaalzaak een paar kopen? "Neen, mijn schaatsen zijn op maat gemaakt en moeten enkele maanden ingereden worden. Dit paar is nu 3 jaar oud, met mijn vorig paar heb ik 5 jaar geschaatst."


  "Het bezorgt me stress", geeft de olympische vicekampioen toe. "Normaal gezien focus ik me 100 procent op de wedstrijd, maar nu werd ik wat afgeleid door die schoen. Gelukkig heb ik nog een goede training kunnen afwerken en stond ik met een fijn gevoel op het ijs."

  Mijn schaatsen zijn op maat gemaakt en moeten enkele maanden ingereden worden. Dit paar is nu 3 jaar oud, met mijn vorig paar heb ik 5 jaar geschaatst.

  Bart Swings

  "Op gelijke hoogte met de Spelen"

  Bart Swings heeft één WK-medaille in zijn kast hangen: een bronzen plak van het WK allround in 2013. Dit weekend moet daar een van het WK afstanden naast hangen.

   

  "Het WK afstanden zet ik bijna op gelijke hoogte met de Spelen, zeker in een niet-olympisch jaar. Elke discipline is belangrijk voor mij: zowel de 1.500 meter, als de 5.000 meter, als de massastart", vertelt de vice-olympische kampioen op de laatste nummer.


  "Ik zit op 90 procent, maar als de uitslagen niet volgen, weet ik dat ik nog een WK allround heb in Canada. Technisch draait het vrij goed. Nog niet zo heel goed als in PyeongChang, maar fysiek loopt het prima."

   

  "De concurrentie rijdt erg hard", weet Swings. "Dan denk ik vooraal aan de Nederlanders Roest, Kramer en Bergsma en de Noor Pedersen. Voor mij wordt het belangrijk om straks een stabiele 5.000 meter te schaatsen, dat is al even geleden."

  Hier moet het de komende dagen gebeuren voor Bart Swings.

  De Max Aicher Arena in Inzell is bedekt met een mooie, witte laag.

  Het WK-programma van de Belgen:

  uitslagen Bart Swings

      uitslag tijd
  do 7/2 5.000 meter 15e 6'23"589
  zo 10/2 1.500 meter 11e 1'45"395
  zo 10/2 massastart 23e na val 8'30"000

  uitslagen Mathias Vosté

      uitslag tijd
  za 9/2 1.000 meter 15e 1'08"884 (BR)
  zo 10/2 1.500 meter 15e 1'45"895 (pr)