• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Derby in Madrid: "Atletico sluit de deur"

  " "

  Het wordt voor Courtois (ex-Atletico) en Morata (ex-Real, nu bij Atletico) een speciale wedstrijd.

  Atletico Madrid wil opnieuw kampioen worden in La Liga, maar een onverwachte nederlaag vorig weekend fnuikt die ambitie. De komst van Real zaterdag (16.15u) kan de ploeg toch opnieuw op het goede spoor zetten. "Atletico heeft te kampen met heel wat problemen, maar een doelpunt maken tegen hen blijft een huzarenstuk", ziet Stef Wijnants.

  Gemiste kans

  Los Colchoneros vergaten vorig weekend de druk op Barcelona op te voeren. Barça bleef immers thuis steken op een 2-2-gelijkspel tegen Valencia.

   

  Atletico reisde naar Betis Sevilla en bij winst was de kloof met de leider nog maar 3 punten. Omdat Barca af en toe eens sputtert, was het geloof in de titel terecht, temeer omdat Atletico zelf haast nooit verliest. Maar de ploeg van coach Diego Simeone ging na een strafschop verrassend met 1-0 onderuit, waardoor de achterstand zelfs tot zes punten is opgelopen.

   

  Na de match stonden de gezichten van de Atletico-familie dan ook op onweer. Door een goede reeks van Real voelt het nu ook de hete adem van de buur in de nek.

   

  De Koninklijke volgt plots op 2 punten en kan bij winst in het Wanda Metropolitanostadion over Atletico naar plaats twee springen. De inzet van de derby is voorlopig dus de tweede plaats, eerder dan een blik te richten op winst in La Liga.

  Atletico verloor afgelopen weekend bij Betis.

  Blessures

  Het is haast verwonderlijk dat Atletico zo dicht bij Barcelona is gebleven, want al het hele seizoen heeft het te kampen met veel blessures van gevestigde waarden.

   

  De medische staf van Atletico weet niet waar eerst te beginnen. Volgens enkele Spaanse sportkranten moest die dit seizoen al 33 blessures behandelen. (22 met spierproblemen, 11 door contacten). Diego Costa, Gimenez en Koke waren of zijn lange tijd uit geweest. Maar ook sterkhouders als Godin, Saul, Savic, Felipe Luis en Vitolo hebben de voorbije periode veel tijd in revalidatie moeten steken.

   

  Het fysieke voetbal van Atletico vreet energie en eist zijn tol. Net voor de derby kan Simeone wel opnieuw over een aantal basispionnen beschikken. Of ze fit genoeg zijn om de intense derby te spelen zal zaterdag blijken. Ook Real heeft dit seizoen zijn deel van blessures al meer dan gehad, maar stilaan valt het bij de Champions League-winnaar opnieuw in de plooi.

  Verjonging

  Atletico rekent, net als Real trouwens, al jaren op grotendeels dezelfde kern. In de as van de ploeg maken Oblak, Godin, Koke of Griezmann de dienst uit. Met Juanfran (34), Felipe Luis (33) en Diego Godin (32) lijkt vooral de defensie aan verjonging toe. Atletico maakt er werk van.

   

  Zo was de gemiddelde leeftijd van de ploeg die zondag in Betis speelde 25,3 jaar. Spelers als Lucas, Gimenez, Rodrigo, Lemar, Correa, Saul of Thomas zijn niet ouder dan 25 en hebben nog een lange weg voor zich.

   

  Simeone heeft veel van deze jongere spelers stelselmatig gebracht omdat het resultaat voor de Argentijn heilig is en in zijn overtuiging enkel een mix van ervaring en enthousiasme succes kan brengen.

  Griezmann en de zeer ervaren Godin.

  Spitsen

  Door de lange onbeschikbaarheid van Diego Costa is Atletico meer dan ooit afhankelijk van wereldkampioen Antoine Griezmann (10 goals). Maar de Franse golden boy, die tot december ook wel kampte met een post-WK-syndroom, blinkt toch minder uit als hij geen targetman naast zich heeft. En Simeone beschikt niet over een tweede type Costa.

   

  Zomeraankoop Nikola Kalinic, 2 goals, heeft nog niet overtuigd en Angel Correa, eveneens 2 goals, beschikt over een ander profiel. Overigens heeft Diego Costa sinds zijn terugkeer naar Madrid ook amper gescoord. In 26 competitiematchen (sinds januari '18) vond hij slechts vier keer de weg naar de goal.

   

  Dit seizoen staat de teller van de vechtersbaas nog maar op één. Die optelsom van factoren maakt de zoektocht naar versterking vrij logisch. Atletico scoorde in 22 matchen slechts 32 keer, dat zijn er 28 (!!!) minder dan Barcelona en zelfs 5 minder dan Real, dat er toch een krasselend half jaar heeft op zitten.

  Courtois en Griezmann.

  Morata en Courtois niet echt welkom

  En dus werd in de wintermercato Alvaro Morata op huurbasis bij Chelsea weggehaald. Een gok, want Morata heeft zich op Stamford Bridge nooit
  kunnen doorzetten en is de 65 miljoen euro niet echt waard gebleken.

   

  Bij Atletico hoopt hij opnieuw een meerwaarde te zijn, zoals hij dat was bij Real Madrid in het seizoen 2016-2017 toen hij met 20 goals belangrijk was voor de winst in La Liga en de Champions League.

   

  Maar daar nijpt het schoentje. De Frente Atletico, de ultra’s van Atletico, kleven het etiket "Real" op Morata en hadden hem liever niet in hun shirt gezien.

   

  In de vorige thuismatch riepen ze het bestuur met spandoeken op om meer in te zetten op eigen jeugdspelers dan op een ‘verrader’. De fans deelden op social media maar al te graag foto’s waarop Morata het logo van de Koninkijke kuste, net als beelden waar hij bij een huldiging op de Plaza de Cibeles, symboolplein van Real, een anti-Atletico-liedje zong.

   

  Misschien zijn de aanhangers wat geheugen kwijt. Thibaut Courtois wordt namelijk hetzelfde verweten maar dan in de andere richting. De agressie ging zelfs zover dat in augustus zijn naamplaatje aan het Wanda Metropolitano besmeurd werd. Courtois keert zaterdag als doelman van Real voor het eerst terug naar Atletico. De fans kunnen hun vijand uitkiezen: Morata of Courtois…

  Beton achteraan

  Diego Simeone is intussen aan zijn 8e seizoen toe als trainer van Atletico en als pragmaticus is de stijl compleet ondergeschikt aan het resultaat. Bij elk tegendoelpunt wordt de energieke Simeone haast gek.

   

  De Colchoneros noteren de beste defensieve statistieken in vijf van de voorbije zes seizoenen. Jan Oblak (3x) en Thibaut Courtois (2x) hebben dan ook de Zamora-trofee voor minst gepasseerde doelman in hun prijzenkast staan.

   

  Een spits die in La Liga een doelpunt scoort tegen Atletico mag dat best inkaderen, want Jan Oblak heeft er dit seizoen nog maar 14 geïncasseerd (Barcelona 23, Real 26). Bijzonder is dat geen enkele ploeg erin geslaagd is om voor de 36e minuut de Atletico-doelman te verslaan.

   

  Straffer nog, de laatste keer dat een speler voor de 20e minuut Jan Oblak kon verschalken dateert van 2 maart…. 2017. Een match duurt uiteraard 90 minuten maar als Benzema of Vinicius Jr Atletico op de knieën willen krijgen, is een vroeg doelpunt meer dan welkom.

  Atletico-doelman Oblak in de Champions League tegen Club Brugge.