• home
 • video
 • pas verschenen

  Volg zaterdag Zwarte Duivels met livestream op Sporza: "Ons niveau stijgt elk jaar"

  Zwarte Duivels

  "De match tegen Duitsland is al meteen belangrijk voor het behoud."

  De Zwarte Duivels, de nationale rugbymannen, beginnen morgen aan het Europe Championship, het 2e niveau van het Zeslandentoernooi. De eerste opdracht is een thuiswedstrijd tegen Duitsland.  

  "In de Six Nations spelen de beste zes Europese ploegen en daaronder heb je onze competitie", legt kapitein Jens Torfs het concept van het Europe Championship uit. De tegenstanders van België zijn Georgië, Roemenië, Duitsland, Spanje en Rusland. "Je kan je via dit toernooi kwalificeren voor de Wereldbeker."

   

  "Maar dat is nog niet onze ambitie. Dit jaar mikken we op de middenmoot, zodat we in de competitie kunnen blijven. Het land dat laatste eindigt, moet immers een barrage spelen tegen de winnaar van de Europe Trophy, het niveau onder ons."

   

  "We bouwen aan onze toekomst. We zijn nog vrij jong in deze competitie en we moeten nog wat leren en ons nog wat aanpassen voor we echt zouden kunnen meedoen voor kwalificatie. We pakken nu wat we kunnen pakken en bekijken het match per match."

   

  "Duitsland is eigenlijk een rechtstreekse concurrent voor ons voor het behoud. Dat is voor ons eigenlijk de match die we moeten en kunnen winnen. Het is ook een thuismatch en we willen een goeie start maken in deze competitie. Ik denk dat Duitsland misschien niet met zijn sterkste team zal komen en daar moeten we van profiteren."

  "Rugby groeit, we krijgen steeds meer supporters"

  Rugby is vooral populair aan de andere kant van de taalgrens. "Grotendeels klopt het wel dat het een Franstalige sport is, maar ook in Vlaanderen wordt rugby nu bekender. Het groeit. Enkele jaren geleden was ik een van de enige Vlamingen, nu zijn dat er vijf of zes."

   

  Torfs speelt zelf in Frankrijk. "Er zijn nog enkele jongens die in het buitenland spelen, maar dat is de minderheid. De competities in het buitenland zijn groter. In België zijn er geen professionele ploegen en dus zitten er ook niet veel profs bij de nationale ploeg. Ik ben een van de enige die volledig prof is. Het is moeilijk om het als Belg te maken in het buitenland. Je moet eigenlijk al jong vertrekken en dan heel hard werken in de hoop om zo'n professioneel contract te krijgen en te houden."

   

  "In het buitenland ligt het niveau hoger en dat is ook niet slecht voor de nationale ploeg. Het niveau van de Zwarte Duivels stijgt elk jaar, elk jaar wordt de ploeg beter. We krijgen steeds meer hulp en supporters. Het stadion zit nu ook altijd goed vol en de sfeer is echt leuk. Het is zeker de moeite om eens te komen kijken."

  Volg de match live op sporza.be

  De match van de Zwarte Duivels tegen Duitsland is zaterdag te volgen met livestream op sporza.be. Mis niets van de actie en schakel in om 15 uur. 

  Zo verliepen de vorige 3 interlands tussen België en Duitsland