• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De architect van het "Belgische" Schalke is overleden

  Rudi Assauer en Marc Wilmots

  2001: Rudi Assauer heet Marc Wilmots opnieuw welkom bij de club.

  Het Duitse voetbal rouwt om Rudi Assauer. De voormalige manager van Schalke 04 is op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Alzheimer. Onder zijn bewind passeerden heel wat Belgen de revue bij de Bundesligaclub.

  UEFA-beker 1997

  Rudi Assauer was voor het eerst in de periode 1981-1986 algemeen directeur van Schalke. Na een pauze van 7 jaar keerde hij in 1993 terug in functie.

   

  Assauers grootste succes was het veroveren van de UEFA-beker in 1997, met dank aan Marc "das Kampfschwein" Wilmots. In de finale tegen Inter maakte de Belgische aanvaller het enige doelpunt in de heenmatch. In de terugmatch zette hij de laatste elfmeter om in de strafschoppenreeks.

   

  Wilmots was de eerste Belgische transfer van Assauer. Nadien haalde hij ook Michaël Goossens (1997), Nico Van Kerckhoven (1998), Emile Mpenza (2000) en Sven Vermant (2001) naar Gelsenkirchen. 

   

  Wilmots zou in 2003 ook trainer worden onder het bewind van Assauer. In 2006 legde de oud-verdediger van Dortmund en Bremen zijn functie neer. Een conflict met het bestuur lag aan de basis van de breuk.

  Stilte voor de man met de sigaar

  Gisteravond bracht Schalke 04 al een eerbetoon aan Rudi Assauer. Voor de bekerwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf (4-1) werd het muisstil in de imposante Arena AufSchalke, een werkstuk van Assauer. Ook op de andere voetbalvelden hielden de spelers en de supporters een minuut stilte.

  De Arena AufSchalke herdenkt Rudi Assauer.

  Rudi Assauer zal herinnerd worden als de manager met de sigaar, die Schalke naar de UEFA-beker loodste.

  Ook de spelers van Bayern München staan stil bij het overlijden van Assauer.