• home
 • video
 • pas verschenen

  Ceferin bij handgeklap herkozen als UEFA-voorzitter, neen aan FIFA

  Aleksander Ceferin.

  De 51-jarige Sloveen nam de scepter in september 2016 over van Michel Platini.

  Aleksander Ceferin mag aan een tweede termijn van 4 jaar als UEFA-voorzitter  beginnen. De 51-jarige Sloveen is unaniem en bij handgeklap herverkozen op het 43e UEFA-congres in Rome. Ceferin had geen tegenkandidaat, zijn verkiezing was een formaliteit.

  Ceferin staat sinds september 2016 aan het hoofd van de Europese voetbalbond. Hij won toen van de Nederlander Michael van Praag de verkiezing voor een opvolger van Michel Platini.

   

  De Franse oud-topvoetballer moest na 9 jaar afstand doen van de UEFA-scepter, toen het Internationaal Sporttribunaal (TAS) de schorsing van Platini voor een inbreuk op de ethische FIFA-code bevestigde.

   

  Ceferin deed het mandaat van Platini uit. Volgens de UEFA-statuten gebeurde de stemming van de enige kandidaat bij acclamatie: een applaus door de afgevaardigden van de 55 nationale leden.

  Ceferin zegt "geen ja" aan miljardendeal van FIFA-collega

  In zijn toespraak voor de verkiezing herhaalde Ceferin dat hij geen voorstander is van de plannen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die zelf in de zaal zat. De Zwitser promootte in 2018 een deal van 25 miljard dollar van een private investeringsgroep om het WK voor Clubs uit te breiden en een wereldwijde Nations League in te voeren.

   

  Ceferin verwoordde het zo: "Ik zal geen jaknikker zijn. Vaak is het de jaknikker die leiders naar hun ondergang lokt. Respect betekent dat je niet akkoord gaat met vrienden, wanneer we in alle bescheidenheid denken dat zij verkeerd zijn."

   

  Eerder in zijn speech haalde de Sloveense advocaat aan dat hij sinds zijn aantreden in september 2016 soms twijfels had en fouten heeft gemaakt. "Maar een leider zonder twijfels is een bedrieglijke en gevaarlijke leider."

   

  Na zijn verkiezing klonk het iets verzoenender: "We willen voor de FIFA een bron van constructieve ideeën zijn, eerder dan een bron van oppositie. We willen samenwerken, zodat voetbal 's werelds nummer 1 blijft op sportvlak. Met Europa in een leidende rol." Hij zegt er alles te zullen aan doen om de Wereldbeker in 2030 naar het Europese continent te halen.

  "Zolang ik UEFA- en Agnelli ECA-preses zijn, komt er geen Super League"

  De UEFA-voorzitter beklemtoonde ook dat hij samen met Andrea Agnelli, baas van de European Club Association (ECA), de Champions League beschermt tegen afscheuringen. "Zolang wij deze 2 organisaties leiden, zal er geen Super League komen. Dat is een feit."


  Gisteren gaf Ceferin nog eens aan dat voor zijn verkiezing in 2016 een groepje topclubs plannen maakte voor een split. Ceferin benadrukte dat als clubs uit de Champions League zouden stappen, "ze hun status als grote clubs in de harten van de mensen zouden verliezen. Het enige wat nog groots zou zijn, zou hun verleden zijn."


  Hij prees de clubs dat ze de stap niet zetten, nam het op tegen cynisme en hebzucht: "Bedankt dat jullie het begrepen hebben en geloof me: jullie zullen het jullie niet betreuren."

   

  Ceferin kondigde ook een 2e fase aan van de Financial Fair Play: "De initiële doelen zijn bereikt. De Europese teams zijn gezonder dan ooit en het schuldenprobleem lijkt in vele landen een verre herinnering. In samenwerking met de ECA willen we er nu voor zorgen dat elke Europese club haar potentieel volledig kan benutten."