• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "WK-medaille voor skiër Maes is nu nog een droom, maar op termijn wel mogelijk"

  Sam Maes in actie.

  Sam Maes is 20 jaar jong.

  Vanaf volgende week komen de Belgische skiërs in actie tijdens het WK in Are (Zweden). "Sam Maes mag mikken op de top 30", zegt ex-skiester Karen Persyn. "Bij de Belgische jeugd komen er enkele talenten aan."

  Persyn: "Op dit WK kan Maes al in de top 20 eindigen"

  6 Belgen zetten er volgende week hun beste beentje voor op het WK alpineskiën: 2 vrouwen (Marjolein Decroix en Kim Vanreusel) en 4 mannen (Kai Alaerts, Sam Maes, Dries Van Den Broecke en Tom Verbeke).

   

  Het is vooral uitkijken naar de 20-jarige Sam Maes. "Hij is dit jaar al 2 keer in de top 30 van Wereldbekerwedstrijden geëindigd", zegt ex-skiester Karen Persyn. "Die top 30 zit er op het WK zeker weer in voor Maes. Misschien is zelfs de top 20 mogelijk voor Maes. Een WK is altijd iets anders."

   

  "Op termijn mogen we nog meer van Maes verwachten. Hij is nog maar 20 jaar en heeft nog ruimte om te groeien."

   

  "Een medaille is nu nog een droom. Maar ik denk dat dromen niet altijd bedrog zijn in de sport. Maes trekt ook nog naar het WK voor junioren, waar hij op medaillejacht gaat. Als hij ook de sprong maakt bij de elite, is een medaille ook daar mogelijk op termijn."

  "Skiën kost veel geld voor Belgische talenten"

  Karen Persyn, die vaak te bewonderen was op het WK alpineskiën, is nu trainster van de beste Belgische skiërs en skiesters bij de U14 en de U16.

   

  "In België lopen zeker een aantal skitalenten rond", zegt Persyn. "De meisjes draaien mee met de wereldtop in hun categorie. Ze behoren tot de top 5. De jongens doen het iets minder goed op wereldvlak, maar die hebben nog veel groeimarge."

   

  Sam Maes verhuisde op jonge leeftijd naar de Oostenrijkse bergen. Is dat een voorwaarde voor een Belg om uit te groeien tot een topskiër? "Daar ben ik niet van overtuigd", zegt Persyn.

   

  "In België hebben we al een goede infrastructuur indoor. Maar met de U14 en U16 vertoeven we jaarlijks ook 100 dagen in het buitenland. Elke schoolvakantie trekken we naar de bergen. En daarnaast verblijven we nog 4 à 5 weken in het buitenland en zijn er ook nog de internationale toernooien."

   

  Of skiën nog altijd een elitaire sport is? “Ergens wel. Zonder de centen van hun ouders zouden die Belgische skitalenten geen 100 dagen in het buitenland kunnen verblijven."

  Bekijk het interview met Karen Persyn