• home
 • video
 • pas verschenen

  Vaste basisplaats lonkt voor "marathonman" Dendoncker na eerste goal

  Leander Dendoncker heeft zijn draai gevonden in de Premier League.

  Leander Dendoncker heeft zijn draai gevonden in de Premier League.

  Toen Sporza een maand geleden Wolverhampton-watcher Alex Dicken belde, was de eerste basisplaats van Leander Dendoncker nieuws. Vier basisplaatsen op een rij en een eerste doelpunt later ziet de situatie van de Rode Duivel er steeds rooskleuriger uit. "Hij is de marathonman die Wolverhampton vorig seizoen miste", zegt Dicken nu.

  Beste prestatie van het seizoen en een goal

  Het waren donkere eerste maanden voor Leander Dendoncker in de Premier League. Wolverhampton begon met 15 op 27 en trainer Nuno Espirito Santo gaf zijn bankzitters weinig hoop.

   

  Geen enkele ploeg in de Premier League gebruikte dit seizoen zo weinig verschillende basisspelers als Wolverhampton: 17 in totaal. Dendoncker wordt in Noord-Engeland ook niet beschouwd als een transfer van de trainer.

   

  Toch is het soms uitgerekend in de winter dat de zon het makkelijkst door de donkere wolken breekt.  Eind december versierde Dendoncker zijn eerste basisplaats en de afgelopen 4 matchen was hij vaste basisspeler. De 1-3-zege tegen Everton was het voorlopige hoogtepunt.

   

  "Tegen Everton leverde hij met voorsprong zijn beste prestatie van het seizoen af", vertelt Alex Dicken, Wolverhampton-volger voor Birmingham Live. "Ruben Neves viel uit. Dendoncker was de basisspeler die echt opstond. Hij bewoog veel, deed het goed aan de bal en scoorde een fantastische goal (zie video)."

  "In het nieuwe spelsysteem is Dendoncker de marathonman"

  De doorbraak van Leander Dendoncker valt samen met een nieuw spelsysteem bij Wolverhampton. Een systeem waarin de ex-speler van Anderlecht zijn kwaliteiten optimaal kan tonen. "Wolverhampton begon het seizoen altijd in een 3-4-3-systeem", zegt Alex Dicken.

   

  "De laatste matchen zijn ze overgeschakeld op een systeem met 2 spitsen in plaats van drie mensen vooraan. Dendoncker is echt een marathonman, die niet stopt met lopen. Daardoor kunnen sleutelspelers Neves en Moutinho in meer aanvallende posities spelen. Een kwaliteit die andere spelers in de ploeg niet hebben."

   

  Dendoncker wint ook 56 % van zijn persoonlijke duels en behoort daarmee tot de 4 veldspelers met de meeste duelkracht bij Wolverhampton. "Vorig seizoen werden Moutinho en Neves soms overlopen, maar Dendoncker neemt dat probleem weg. Vooral Neves kan nu optimaal functioneren."

   

  Langzaam verovert Dendoncker ook de harten van de fans. "Met zijn onorthodoxe loopstijl wordt wel eens gelachen. Dat hebben ze hier nog nooit gezien, maar de fans zien wel zijn kwaliteiten. Dendoncker is ook nog jong, dus waarschijnlijk blijft hij nog wel even bij de club. Hij werd gekocht voor 12 miljoen euro en dat kan de club makkelijk verdubbelen, denk ik."