• home
 • video
 • pas verschenen

  Sporteconoom: "Naar Engeland gaan is nooit een meerwaarde"

  Adnan Januzaj.

  Adnan Januzaj mislukte bij Manchester United.

  Jonge Belgische voetballers die het hof gemaakt worden door Engelse clubs denken volgens een studie van de Universiteit van Antwerpen maar beter twee keer na. Sporteconoom Trudo Dejonghe: "Hier heb je als jongere meer kans om door te stromen en de jeugdopleiding is hier ook veel beter."

  "Een ploeg zoals Eupen doet dat ook"

  "Belgische jeugdvoetballers die naar Engeland verhuizen maken minder kans op een bloeiende carrière", is een van de conclusies van het onderzoek.

   

  "Dit is voor mij helemaal geen verrassing", legt sporteconoom Trudo Dejonghe uit aan onze redactie. "Naar Engeland gaan is nooit een meerwaarde. Je denkt dat je veel geld zal verdienen en vooral de ouders kunnen daar meestal door verleid worden."

   

  "In België blijven of naar Nederland of Frankrijk gaan is de beste optie. Hier heb je als jongere meer kans om door te stromen en de jeugdopleiding is hier ook veel beter. In Engeland heeft men zoveel geld dat ze alle goeie jongeren opkopen."

   

  "In dit systeem staat er geen limiet op het aantal spelers dat je mag hebben. Je kunt er 50 kopen en die verhuren. Als je er tien binnenhaalt en jaarlijks miljoenen tv-geld opstrijkt, dan mag er eens een misstap bij zijn. Dat is dan bijzaak."

   

  "Eigenlijk doen wij dat ook, maar op een ander niveau. Een ploeg zoals Eupen speurt de Afrikaanse markt af en haalt jongens voor 80.000 euro per jaar. Zo halen ze er 20. Als je dan jaarlijks een Onyekuru (foto) kunt verkopen, dan heb je je geld terug."

  "Je bent misschien nummer 48 in de pikorde"

  Engeland is dus niet het beloofde land, maar in de Premier League schitteren wel heel veel Belgen. "Maar toptalenten zoals De Bruyne, Lukaku en Courtois hadden voor hun stap naar Engeland hier al in de A-ploeg gespeeld en hadden hier al iets bewezen. Januzaj, het grote talent, is weggedeemsterd. Bij Musonda is het net hetzelfde."

   

  "Het is veel eenvoudiger om als goeie jongere in Anderlecht, Genk of bij Club in het A-team te geraken. En als je dat doet bij een kleine club in België, dan koopt een groter Belgisch team je wel. En dan word je ontdekt door het buitenland en ben je weg."

   

  "Hier heb je al 40 wedstrijden in het A-elftal gespeeld in de 9e competitie van Europa, die toch redelijk hard en intens is. Dat is beter dan met de beloften ergens rondhuppelen en beseffen dat je nooit een kans zal hebben, want je bent misschien nummer 48 in de pikorde."

  Toptalenten zoals De Bruyne, Lukaku en Courtois hadden voor hun stap naar Engeland hier al in de A-ploeg gespeeld en hadden hier al iets bewezen.

  Trudo Dejonghe

  Gevolgen van de brexit?

  Kunnen deze praktijken aan banden gelegd worden? Volgens Trudo Dejonghe kan de brexit een rol spelen. "Zolang de Premier League in Europa zit, zal er weinig aan gedaan kunnen worden."

   

  "Maar wat zullen ze doen? Een achterpoortje maken aan hun eigen wetgeving. Als de harde brexit wordt doorgetrokken naar de Engelse competitie, dan kan die praktijk stilvallen."