• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Zoon van Verlinden trok op zijn 15e naar Engeland: "Helemaal nog geen spijt"

  Thibaud Verlinden

  Thibaud Verlinden speelde tot nu toe 1 keer voor de A-ploeg van Stoke City.

  Een onderzoek van de Universiteit Antwerpen wees uit dat voetballers die op jonge leeftijd naar Engeland trekken "gedoemd zijn te mislukken". Thibaud Verlinden, de zoon van Dany, zocht op zijn 15e zijn voetbalgeluk bij Stoke City. 4 jaar later wacht hij nog altijd op zijn doorbraak.

  In navolging van onder meer Charly Musonda, Mathias Bossaerts en Marnick Vermijl trok Thibaud Verlinden in 2015 Het Kanaal over. Hij tekende op zijn 15e een contract voor toenmalige eersteklasser Stoke City. Maar daar kon hij zich nog niet doorzetten.

   

  "Op een gegeven moment stond hij dicht bij een doorbraak in de A-ploeg, maar toen is hij geblesseerd uitgevallen", zegt zijn vader Dany, ex-doelman bij Club Brugge en tegenwoordig aan de slag bij Cercle Brugge.

   

  "Hij was 6 maanden out en heeft zo 1 jaar verloren. Sindsdien probeert hij zich er weer tussen te wringen. Dat is natuurlijk niet evident, maar dat is nergens zo. In die competities is die concurrentie er overal. In Italië zal het wel ongeveer hetzelfde zijn."

  "Kijk niet op van de resultaten van dat onderzoek"

  "Toen Stoke City aanklopte, hebben we dat samen besproken", vertelt vader Verlinden. "Hij wou gaan, maar niet alleen. Ik ben dan meegegaan. Het is als speler een enorm voordeel als je daar niet alleen zit. Als je bij pleegouders zit, is dat een enorm verschil."

   

  "We wisten van in het begin dat Engeland de moeilijkste weg was. Ik kijk niet op van de resultaten van dat onderzoek. Ze hebben ons op voorhand gezegd dat de gemiddelde leeftijd van een debutant in de Premier League 22 à 23 jaar is. We wisten wat we konden verwachten."

   

  "In Engeland worden ook de beste spelers gehaald voor veel geld. Dan is het voor jonge jongens moeilijk om je daar tussen te wringen. Maar het is een goeie leerschool."

  We wisten op voorhand dat Engeland de moeilijkste weg was

  Dany Verlinden

  "Thibaud beseft dat het nu of nooit is"

  Thibaud Verlinden is nu 19 jaar en klopt nog altijd op de deur van de eerste ploeg bij Stoke City, dat tegenwoordig in de 2e klasse speelt. "Hij beseft dat het nu of nooit is. Maar je moet ook je kans krijgen."

   

  "In Engeland lenen ze jonge spelers vaak uit aan clubs uit de lagere klassen, terwijl dat in België meestal betekent dat ze geen vertrouwen in je hebben. Maar vanaf een bepaalde leeftijd moet je toch echt spelen en die tijd is nu aangebroken."

   

  "Er waren opties om naar Nederland of een andere club in Engeland te gaan, maar de club wou hem niet laten gaan. Hij heeft er nog een contract voor 3 jaar."

   

  Heeft hij achteraf gezien geen spijt dat hij de sprong gewaagd heeft naar Engeland? "Helemaal niet. Thibaud voelt zich daar thuis. Jongeren passen zich rap aan en maken snel vrienden. Het maakt hem niet uit of hij in Engeland of in België woont."