• home
 • video
 • pas verschenen

  De onvervangbare en hij die het wil worden: Messi vs. Vinicius

  Barcelona en Real spelen vanavond tegen elkaar in de beker.

  Barcelona en Real spelen vanavond tegen elkaar in de beker.

  De ene is al 15 jaar het gespreksonderwerp in Camp Nou, de andere wil de volgende 15 jaar even onvervangbaar worden in het Estadio Bernabeu. Lionel Messi en Vinicius Junior zijn de spelers in de spotlight vanavond in de Clasico in de halve finales van de Copa del Rey.

  Na 15 jaar betrokken bij 38% van alle goals

  Maandag was het exact 15 jaar geleden dat Barcelona Messi zijn allereerste profcontract gaf. De kleine Argentijn bleek de kip met gouden eieren. In Catalonië wordt momenteel her en der gebeden dat Messi tegen vanavond helemaal verlost zal zijn van hinder aan zijn rechter dij.

   

  De fans weten waarom. Met Messi op het veld waren de winstkansen van Barcelona dit seizoen spectaculair hoger dan zonder hem (75 procent tegenover 54,5). Met hun aanvoerder op het veld scoorde Barça gemiddeld bijna 1 goal meer per match en slikte het net iets minder tegengoals.

   

  Dat Messi onmisbaar is voor dit Barcelona wordt helemaal duidelijk als je kijkt naar zijn impact sinds zijn debuut in 2004.  In 664 officiële matchen maakte hij 581 doelpunten en gaf hij 224 assists. Een gemiddelde van 0,875 goals/match en 0,337 assists/match.

   

  Messi zorgde sinds zijn debuut voor 28 procent van alle Barcelona-goals. Voeg daar zijn assists aan toe en zijn aandeel in alle Barcelona goals sinds 2004 stijgt tot een onwaarschijnlijke 38 procent. Toch rest er Messi nog een uitdaging. De Copa del Rey is de enige competitie waarin hij nog nooit kon scoren tegen Real Madrid.

  Met Messi (in de basis)

  Alle competities 2018-2019

  Zonder Messi

   

  24

  Wedstrijden

  11

   

  18

  Zeges

  6

   

  4

  gelijk

  3

   

  2

  Nederlagen

  2

   

  69

  Goals voor

  22

   

  2.9

  Goals voor (gem.)

  2

   

  23

  Goals tegen

  12

   

  1

  Goals tegen (gem.)

  1.1

   

  75.0%

  Winstpercentage

  54.5%

   

  2.4

  Punten per wedstrijde (gem.)

  1.9

   

  Madrid heeft nieuwe dribbelkoning

  Geen club die beter weet dan Real Madrid wat de impact is van het verlies van je allergrootste ster. Real kent na het vertrek van Cristiano Ronaldo een moeilijk seizoen. De laatste weken loopt het iets beter en daarvoor wordt in Spanje gewezen naar de doorbraak van Vinicius Junior.

   

  De jonge Braziliaan is bezig aan zijn eerste seizoen in Madrid. Het duurde even voor hij in de ploeg kwam, maar de laatste weken is hij niet meer weg te denken uit het basiselftal. En daar zijn goede redenen voor.

   

  Het verschil tussen gewonnen matchen met en zonder Vinicius in de ploeg komt in de buurt van de impact die Messi dit seizoen heeft. Net als voor Messi geldt dat zijn ploeg meer scoort en minder goals slikt als de Braziliaan van in het begin tussen de lijnen staat.

   

  Vinicius is wat de fans graag zien en wat Real de laatste seizoenen wat miste: een dribbelaar. Ronaldo evolueerde in zijn laatste seizoenen steeds meer naar een pure afwerker, Bale moet het meer hebben van zijn snelheid en traptechniek en Benzema speelde in dienst van de rest.

   

  Niet toevallig viel daarom al vaker de naam van Neymar en Hazard in Madrid, maar momenteel vult Vinicius dat gat op. Geen enkele Madrid-speler probeerde dit seizoen  meer dribbels, al waren ze niet allemaal geslaagd. Benzema en Modric hadden een hoger slaagpercentage. Met 7 stuks is hij wel de assistenkoning. Benieuwd wat hij kan in zijn eerste Clasico?

  Met Vinícius (in de basis)

  Alle competities 2018-2019

  Zonder Vinícius

   

  12

  Wedstrijden

  25

   

  9

  Zeges

  15

   

  0

  Gelijk

  3

   

  3

  Nederlagen

  7

   

  31

  Goals voor

  47

   

  2.6

  Goals voor (gem.)

  1.9

   

  13

  Goals tegen

  29

   

  1.1

  Goal tegen (gem.)

  1.2

   

  75%

  Winstpercentage

  60%

   

  2.3

  Punten per wedstrijd (gem.)

  1.9