• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Burgemeester Lokeren: "Hopelijk spelen we over 3 of 4 jaar weer de bekerfinale"

  Lokeren staat op 8 punten van nummer 15 Waasland-Beveren.

  Rode lantaarn Lokeren stevent af op degradatie uit de Jupiler Pro League. Filip Anthuenis, al jaren burgemeester van Lokeren, lijkt zich neer te leggen bij de sportieve situatie, maar kijkt bij Sporza ook vooruit. 

  "We zijn niet altijd mee geëvolueerd"

  "Ook bij mij bloedt mijn voetbalhart", vertelt Filip Anthuenis aan Sporza. De Lokerse burgemeester is een trouwe supporter, maar ziet dat eerste klasse B nu echt wel wenkt.

   

  "We zijn pakweg 25 jaar geleden al eens gezakt en toen heeft de huidige voorzitter Roger Lambrecht de club overgenomen. We zijn blij dat we al die jaren in eerste klasse hebben kunnen spelen, met vaak grandioze jaren. Maar nu ziet het er niet goed uit."

   

  Ook voor Anthuenis is het rampzalige seizoen geen complete verrassing. "We moeten eerlijk zijn: Lambrecht wordt nu wat beschimpt, maar hij heeft absoluut zijn verdienste voor de ploeg en voor de stad gehad. Daar zeg ik geen slecht woord over."

   

  "Maar we zijn ook niet altijd mee geëvolueerd op vlak van accommodatie en organisatie binnen de club. Zelfs als we in tweede klasse zouden zitten, denk ik dat er op dat vlak dringend werk van moet worden gemaakt."

  We zijn ook niet altijd mee geëvolueerd op vlak van accommodatie en organisatie binnen de club. Zelfs als we in tweede klasse zouden zitten, denk ik dat er op dat vlak dringend werk van moet worden gemaakt.

  Filip Anthuenis (burgemeester Lokeren)

  "De stijl van Roger beantwoordt niet meer aan de stijl van een huidige manager"

  "Roger is Roger", vervolgt Filip Anthuenis. "In het begin van mijn burgemeesterscarrière heb ik ook wel wat moeilijke momenten beleefd met hem. Hij heeft een apart karakter. Met de jaren heb ik hem leren appreciëren, maar hij heeft zijn eigen stijl."

   

  "Ik denk dat die stijl niet meer aan de stijl van een huidige manager beantwoordt. Maar Roger is wie hij is. Hij is 87 jaar. Ik denk dat hij ook wel beseft dat het anders moet en dat er nieuwe mensen moeten komen, maar zo evident is het ook niet als je zakt naar 1B."

  "Niet mijn taak om met de vinger te wijzen"

  "We hebben het beleid van Lokeren altijd gevolgd, maar het is niet mijn taak om met de vinger te wijzen", stelt de Lokerse burgemeester.

   

  "Ik heb respect voor wat Roger de voorbije 25 jaar heeft gedaan. Als hij er niet was geweest, dan hadden we de afgelopen 25 jaar misschien geen eersteklassevoetbal gehad. We zijn hem er zeer dankbaar voor."

   

  "Aan het begin van mijn burgemeesterscarrière, meer dan 18 jaar geleden, heb ik met Roger een groot akkoord gesloten dat de stad haar verantwoordelijkheid neemt voor de jeugd en dat het commerciële gedeelte, de eerste ploeg, zijn eigen verantwoordelijkheid neemt."

   

  "Het stadion is nog altijd eigendom van de stad, maar we hebben dat in erfpacht gegeven, waarbij de club haar plan moet trekken met het commerciële gedeelte. Voor de jeugd hebben we wel zware investeringen gedaan."

  "Overnemer? Voorlopig is er nog niets"

  "Nu moeten er nieuwe mensen komen en ik hoop dat we ons herpakken, dat we over pakweg 3 of 4 jaar weer een bekerfinale kunnen spelen", klinkt het nog. Welke rol kan het stadsbestuur spelen in het overnameproces?

   

  "Ik denk dat steden en gemeenten daar vandaag niet meer financieel zwaar tussenkomen. Maar we kunnen wel bemiddelen. Op dat vlak hebben ze een partner aan mij en de stad Lokeren. Maar het is nog windstil qua overnemer. Voorlopig is er nog niets."