• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Brit riskeert 15 jaar cel omdat hij Qatar-shirt droeg tijdens Asian Cup

  Qatar

  Qatar mocht pronken met de beker op de Asian Cup.

  De vakantie van Ali Issa Ahmad naar de Verenigde Arabische Emiraten dreigt op een nachtmerrie uit te draaien. De 26-jarige uit Wolverhampton is in een cel beland, omdat hij een shirt van Qatar droeg tijdens de interland tussen Qatar en de V.A.E..

  In de Verenigde Arabische Emiraten is het sinds kort verboden om een shirt van Qatar te dragen in een voetbalstadion. Het is het gevolg van een sanctie die het land opliep, vanwege zijn banden met het Moslim Broederschap en Iran.

   

  Het toeval wou dat Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten, het gastland, tegen elkaar moesten spelen op de Asian Cup. Ali Issa Ahmad had een kaartje bemachtigd voor deze beladen match (die Qatar met 4-0 won), maar daagde daar op in een shirt van Qatar.

   

  Ahmad werd prompt aangehouden. Toen hij even later toch werd vrijgelaten, kreeg hij naar eigen zeggen nog een pak slaag van het beveiligingspersoneel. Ahmad deed zijn beklag in het politiebureau, maar dat pakte verkeerd uit. Hij verdween opnieuw achter tralies, nu omdat hij een valse verklaring afgelegd zou hebben. Hij riskeert een gevangenisstraf van 15 jaar.