• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Castagne floreert bij Atalanta: "We ontdekken hem hier zoetjesaan"

  Timothy Castagne.

  Castagne wipte met Atalanta Juventus in de beker.

  Het is vorige week wat door de mazen van het net geglipt, maar Juventus werd in de Coppa Italia zowaar in de kwartfinales gewipt. Boosdoener was Atalanta Bergamo, waar Timothy Castagne zich steeds meer in zijn sas voelt. Sporza peilde bij twee Atalanta-watchers naar de progressie van de 23-jarige Rode Duivel, die tegen Juve scoorde en van de Gazzetta liefst 8 op 10 kreeg. 

  "Sinds eind december is Castagne de titularis op links"

  "Castagne stond eigenlijk op de transferlijst, maar is nu onmisbaar geworden", schreef La Gazzetta dello Sport zondag. Auteur Francesco Fontana bij Sporza: "Ondergewaardeerd is misschien de juiste term om Timothy te omschrijven. Vorig jaar leerden we hem kennen, dit seizoen doet hij het vooral de jongste weken erg goed."

   

  Castagne trok in 2017 van Genk naar Bergamo. Zijn tweede seizoen kan onderverdeeld worden in drie delen. "Castagne speelde eerst dikwijls, daarna een periode helemaal niet, maar sinds eind december is hij de titularis op de linkerflank."

   

  "Atalanta-coach Gian Piero Gasperini speelt in een 3-4-1-2, een beetje zoals de Rode Duivels. Op rechts is Hateboer de onbetwistbare basisspeler, op links speelde een tijdlang Gosens."

   

  "Die Duitser is fysiek sterker dan Castagne, het is een echte kleerkast. Maar Castagne is tactisch sterker. Dat is het werk van de trainer, die tactisch bijzonder clever is."

   

  "Castagne is onder hem veel gegroeid. Hij mag technisch wel nog wat verbeteren, zeker nu hij als rechtsvoetige op links speelt. En hij mag ook wat gemener zijn op het veld."

  "Onder Gasperini zal hij enkel verbeteren"

  De polyvalente Timothy Castagne heeft zijn plaats dus min of meer gevonden na een hobbelig parcours. "Hij staat tegenwoordig garant voor sterke prestaties. 10 dagen geleden reanimeerde hij als het ware de ploeg met zijn 1-3 tegen Roma. Het werd toen nog 3-3."

   

  "Castagne had bij Atalanta een contract tot 2020, met een optie tot 2021. Enkele weken geleden heeft Atalanta die optie ook gelicht, hoewel er in januari ook sprake was van een transfer."

   

  "Atalanta wilde 12 miljoen euro, maar enkel Celtic Glasgow had min of meer een concreet bod. Dat bedroeg ongeveer 10 miljoen euro. Maar Timothy heeft dat geweigerd. Ook Gasperini wilde hem herlanceren en dat is intussen de juiste keuze gebleken."

   

  "Hij is nog jong en kan hier nog een mooie weg afleggen. Bij Genk werd hij voor 4 à 5 miljoen euro weggeplukt, nu is hij minstens 12 miljoen euro waard, want dat was de vraagprijs van Atalanta. Onder Gasperini zal hij bovendien enkel verbeteren, want hij is een van de beste coaches in Europa voor jongeren."

  Atalanta wilde 12 miljoen euro, maar enkel Celtic Glasgow had min of meer een concreet bod. Dat bedroeg ongeveer 10 miljoen euro. Maar Timothy heeft dat geweigerd. Ook Gasperini wilde hem herlanceren en dat is intussen de juiste keuze gebleken.

  Francesco Fontana (La Gazzetta dello Sport)

  "Hij speelt met dezelfde flair en maturiteit op links als op rechts"

  "Timothy is sereen, voetbalt zeer verzorgd en maakt veel vooruitgang. We ontdekken hem hier zoetjesaan", zegt Fabio Gennari van Bergamopost. "Het is voor iedereen een mooie verrassing om hem te zien spelen op een plek die de zijne niet is."

   

  "Hij speelt met dezelfde flair en maturiteit op links als op rechts. Hij geeft ons vooral het gevoel dat hij op en top prof is."

   

  Waarom speelde Castagne tussen oktober en december in 9 opeenvolgende wedstrijden slechts 45 minuten? "Gosens, die ook gevolgd wordt door Löw, deed het toen goed."

   

  "Gasperini heeft altijd gezegd dat hij voor de rechter- en linkerflank drie opties heeft: Hateboer, Gosens en Castagne. Voor hem zijn het ook drie titularissen."

   

  "Als Gasperini een ploeg bouwt, dan weet hij meteen wie hem volgt of niet. Castagne is een prof, want hij trainde in die periode ook altijd alsof hij dat weekend zou spelen. Nu gebeurt hetzelfde met Gosens."

   

  "Dat is de handelswijze van Gasperini: de titularis onder druk zetten. Hij laat hen trainen alsof het tot de laatste minuut kan veranderen. Dat is zijn strategie."

   

  "Maar hij weet nu ook wel dat hij een Belgische international in zijn ploeg heeft. Ze hebben hem in januari niet verkocht, want ze hebben ook geen geld nodig. Waarom zou je ook een goede Castagne verkopen?"

  VIDEO: Castagne gaf gisteren de assist voor de 0-1 tegen Cagliari. Na die zege staat Atalanta 5e in de Serie A