• home
 • video
 • pas verschenen

  Aan lagerwal geraakte Finse schansspringer Nykanen (55) is overleden

  Matti Nykanen als gevangenisklant.

  Viervoudig olympisch kampioen Matti Nykanen is niet meer. De Fin scheerde sportief hoge toppen, maar beleefde drama's in zijn privé-leven.

  Matti Nykanen veroverde zijn eerste olympische medailles in 1984 in Sarajevo, goud op de grote schans en zilver op de kleine.

   

  Vier jaar later schreef hij in Calgary geschiedenis door als eerste schansspringer drie keer goud te winnen op één Spelen (op de grote en kleine schans en het teamevent).

   

  De Fin werd daarnaast zes keer wereldkampioen, won twee keer het Vierschansentoernooi (in 1983 en 1988) en behaalde 46 Wereldbeker-zeges.     

   

  Na zijn carrière ging het bergaf met Nykanen. Door financiële problemen moest hij zijn medailles verkopen.

   

  Hij probeerde het als zanger en haalde in Finland vaak de voorpagina's met onder meer zijn liefdesaffaires en zijn overmatige alcoholgebruik.

   

  In 2004 moest hij voor de rechter komen nadat hij een 59-jarige man had neergestoken met een mes. UIteindelijk zou hij twee keer in zijn leven in de gevangenis belanden.

   

  Nykanen was ook het onderwerp van een film die goed scoorde in de bioscopen.

   

   "Nykanen was een legende en ongetwijfeld een van de grootste Finse atleten aller tijden", reageert de Finse minister van Sport Sampo Terho in een tweet. IOC-voorzitter Thomas Bach trad hem bij: "Nykanen is een legende van zijn sport. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden."

  Foto's: van Nykanen:

  Nykanen tijdens de Winterspelen van 1984.

  Nykanen in het midden op de Winterspelen van 1988 in Calgary.

  Nykanen in 2004 met zijn vrouw Merja.

  Nykanen in blauw uniform bij zijn rechtszaak in 2004.