• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Leekens bij start Iraans avontuur: "Ik drink nu vooral veel thee"

  Georges Leekens

  Tractor Sazi is de 6e opdracht voor Leekens in 4 jaar tijd.

  Georges Leekens begint morgen écht aan het Iraanse hoofdstuk van zijn vuistdikke voetbalboek. Zoals steeds met ongebreideld optimisme: "Ze willen hier iets neerzetten waarmee ze jaren aan de top kunnen meedraaien. Ik heb bewezen dat ik dat kan."

  De schier onophoudelijke omzwervingen van Georges Leekens hebben hem nu tot in Iran gebracht, waar hij een contract heeft getekend bij Tractor Sazi Tabriz.

   

  "Ze hadden maanden geleden al contact met mij opgenomen, maar toen zat ik nog in Tunesië en er was ook nog de trouw van mijn dochter", zegt Leekens vanuit Iran aan Sporza.

   

  "De bedoeling was eigenlijk om gewoon thuis te blijven en het was ook leuk tijdens Kerst en Nieuw, maar uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen."

   

  "Ik ben hier als een koning onthaald. Je weet hoe dat gaat in zuiderse landen. Het leven is hier voetbal. Je kunt het vergelijken met Italië, maar dan 2 of 3 keer straffer. Het is hier nu erg koud, -4° C, maar het zijn warmbloedige mensen."

  "Zit in mijn genen om op én naast het veld iets neer te zetten"

  "De voorzitter heeft de club nog maar in mei overgenomen en is heel ambitieus. Hij heeft met Machine Sazi nog een 2e club in de Iraanse 1e klasse én hij heeft ook nog een club in 2e klasse."

   

  "Tractor wil in de top 4 meedraaien. We staan nu 5 punten achter op een trio dat aan de leiding staat. We hebben heel wat werk om hen nog in te halen. Ik heb hen gezegd dat ze die 5 punten gewoon moeten vergeten. Er begint nu een nieuwe competitie."

   

  Leekens beseft dat hij moet bouwen. "Ik ben hier nog maar 2 à 3 weken. Alles is nog nieuw, ook heel wat spelers (onder meer Kévin Constant, ex-Milan en Ashkan Dejagah, ex-Wolfsburg). Het zal tijd en energie kosten om hier iets op te bouwen."

   

  Het plan is dan ook om een tijdje in Iran te blijven. "Als je op dezelfde golflengte zit, moet je elkaar de tijd geven. Ook met alle ups en downs. De bedoeling is dat hier iets wordt neergezet, zodat de club jaren aan de top kan meedraaien. Ik heb al bewezen dat ik dat kan. Het zit in mijn genen om zowel op als naast het veld iets neer te zetten."

  Als je op dezelfde golflengte zit, moet je elkaar de tijd geven

  "Je raakt eraan gewend dat je geen alcohol mag drinken"

  Iran is allesbehalve een ontwikkelingsland als het op voetbal aankomt. "Ons stadion biedt plaats aan 80.000 à 100.000 mensen. Er worden er woensdag (tegen staartploeg Naft Majsed) zo'n 40.000 à 50.000 verwacht. Het wordt genieten."

   

  "Iran was ook aanwezig op de voorbije 2 WK's. Je kunt het niveau misschien vergelijken met Tunesië, al zijn ze hier misschien nog voetbalgekker. Er spelen ook heel wat Iraanse spelers in België en op de Asian Cup verloren ze pas in de halve finales tegen Japan."

   

  "Iran wil zich manifesteren in het internationale voetbal, maar ze hebben daar ook hulp bij nodig. Daarom halen ze mensen zoals ik erbij. Ik ben hier ook een beetje een ambassadeur voor het Belgische voetbal."

   

  Iran is wel een streng moslimland. Past dat bij de bon vivant Leekens? "Je mag hier geen alcohol drinken, maar je geraakt daar aan gewend. Het is ook goed voor de gezondheid. Ik drink nu vooral veel thee. En het eten is hier heel lekker."