• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Anderlecht gokt met Bolasie, dribbelaar die jaar niet speelde

  Kan Bolasie de verwachtingen inlossen in Brussel?

  Kan Bolasie de verwachtingen inlossen in Brussel?

  Anderlecht gokt. Opnieuw. Met het aantrekken van Yannick Bolasie grijpt het terug naar een beproefd recept tijdens de wintermercato. Alleen smaakte dat recept de afgelopen jaren vaker bitter dan zoet.

  Yannick Bolasie past in een rijtje bij paars-wit. Het rijtje van ronkende namen die tijdens de wintermercato konden worden aangetrokken omdat ze bij hun club op een zijspoor zaten.

   

  Bolasie is een Congolese international van 29 jaar. Dat Everton in de zomer van 2016 aan Crystal Palace 29 miljoen euro betaalde voor zijn diensten, zegt veel over zijn talent. Alleen moeten we bij Bolasie over een periode voor en na december 2016 spreken.

   

  Op een moment dat hij aan een sterk seizoen bezig was aan de zijde van Romelu Lukaku bij Everton sloeg het noodlot toe. Bolasie scheurde in een match tegen Manchester United een kruisband af. Na twee operaties, zou hij uiteindelijk meer dan een jaar niet voetballen.

   

  In Engeland stond Bolasie bekend voor zijn dribbels, snelheid en duelkracht, ook in de lucht. Het zal de Anderlecht-fans als muziek in de oren klinken, maar daar staat tegenover dat hij nooit een doelpuntenmachine is geweest en ook zijn aantal assists haalden nooit de dubbele cijfers.

   

  Bovendien is de vraag wat er van de kwaliteiten van de flankaanvaller overblijft na zijn zware blessure. De statistieken geven geen uitsluitsel. Zijn aantal goals, assists, doelpogingen, gecrëeerde kansen en succesvolle voorzetten zijn nauwelijks veranderd. Enkel het dribbelen lijkt Bolasie wat verleerd (zie tabel.)

  Yannick Bolasie

  Voor blessure

  Na blessure

  Wedstrijden

  103

  37

  Minuten

  7942

  1807

  Goals

  0.11

  0.15

  Assists

  0.19

  0.20

  Doelpogingen

  2.3

  2.2

  Kansen gecreëerd

  1.3

  1.2

  Succesvolle dribbels

  3.1

  1.9

  Dribbels

  7.6

  5.5

  % Succesvolle dribbels

  41%

  35%

  Voorzetten

  5.4

  6.8

  % Succesvolle voorzetten

  18%

  17%

  2015: Marko Marin

  De recente traditie van Anderlecht om tijdens de winter een ronkende naam aan te trekken, begon in 2015. Vele fans kregen toen water in de mond toen ze vernamen dat Marko Marin bij Chelsea werd gehuurd. Marin gold jaren als een grote belofte van het Duitse voetbal en verzamelde 16 A-caps.

   

  Marin werd een zoethoudertje met een zure nasmaak. Mede door fysieke problemen speelde hij maar 8 wedstrijden. Scoren of een assist geven lukte niet. Hij verliet het Astridpark via een klein achterdeurtje. Leuk weetje: Marin werd net als Bolasie aangetrokken enkele dagen voor de kraker tegen Standard. Marin speelde uiteindelijk 15 minuten mee. Voor Bolasie komt de match waarschijnlijk te vroeg.

  2016: Filip Djuricic

  Een jaar na Marin streek de "Cruijff van de Balkan" neer in Anderlecht. Als tiener was de Serviër een attactie in Nederland, maar bij Benfica belandde hij op een zijspoor. Na uitleenbeurten aan Mainz en Southampton kwam hij bij Anderlecht terecht.

   

  Djuricic deed het iets beter dan zijn voorganger. Met zijn sierlijke stijl kon hij het publiek met vlagen vermaken, maar zijn prestaties waren bijzonder wisselvallig en zijn statistieken te weinig om over een geslaagde transfer te spreken. In 20 matchen scoorde hij een keer en gaf 4 assists. 

  2018: Lazar Markovic

  Net als Bolasie dit jaar werd Lazar Markovic pas in de laatste minuten van de wintermercato van vorig jaar aangetrokken door Anderlecht. Van de drie voorgangers van Bolasie was hij de meest geslaagde.

   

  Niet dat Markovic een onverdeeld succes was voor paars-wit. Zijn grootste probleem was zijn fysieke achterstand. Voor het begin van de Play-off's kwam hij maar een keer in actie. In Play-off I zorgde hij uiteindelijk maar voor 1 goal en 1 assist, maar met zijn snelheid en technische begaafdheid kon hij wel overtuigen. Marc Coucke probeerde hem deze zomer opnieuw naar Brussel te halen, maar die poging mislukte.