• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Super Bowl LIII: Generatieclash in de ban van het getal 17

  Zondag valt het openbare leven in de Verenigde Staten weer voor een dag stil, want dan wordt de 53ste Super Bowl gespeeld. De finale van het American footballseizoen. De New England Patriots nemen het op tegen de Los Angeles Rams. 

  Het jong aanvallend geweld van de Rams

  Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de Rams met een gelukje in de Super Bowl geraakten. In de beslissende wedstrijd zorgde een scheidsrechterlijke blunder er namelijk voor dat de ploeg uit Los Angeles zich mag opmaken voor de strijd om de Vince Lombardi-trofee, ten koste van de New Orleans Saints.

   

  Maar dat doet niks af aan de globale prestatie van het team. De Rams walsten door het eerste deel van het seizoen als een wervelwind met fris en offensief football.

   

  Het team wordt geleid jonkies. Hoofdcoach Sean McVay is amper 33 jaar en brengt in z’n tweede seizoen de Rams al meteen naar de Superbowl met verrassend en vooral aanvallend spel. Hij kan de jongste coach worden die
  de wereldkampioen wordt.

   

  Exponent van dit aanvallend spel zijn quarterback Jared Goff, amper 24 en in de running om de Most Valuable Player award te winnen en z’n leeftijds-genoot en running back Tod Gurley. De aanval wordt ondersteund door een stevige verdediging waarin Aaron Donald en Aqib Talib de spilfiguren zijn.

   

  Hoewel de Rams als underdog aan de Super Bowl beginnen zijn ze zeker niet kansloos .

  Jared Goff juicht

  Jared Goff in de Conference-finale tegen de New Orleans Saints

  De Patriots gaan voor zesde Super Bowlzege

  Aan de andere kant staat een team dat geen voorstelling behoeft: de New England Patriots. De ploeg uit Boston staat al voor de 11e keer in Super Bowl en gaat voor een zesde overwinning.

   

  Twee mannen zijn verantwoordelijk voor dit succes: quarterback en belgrijkste speler Tom Brady en hoofdcoach Bill Belichick. Sinds dit duo in 2000 bij de New England Patriots neerstreek breekt het team record na record in de National Football League. (NFL)

   

  Dit jaar kende het team een trage start, maar zoals gewoonlijk groeide hun vorm naarmate de playoffs naderden. Het tactisch inzicht van Belichick naast, gecombineerd met de ervaring van Brady op het veld zorgde ervoor dat de Pats de Superbowl bereikten ten koste van de Kansas City Chiefs.

   

  Een team dat barst van ervaring, topspelers als Rob Gronkonwski en Julian Edelman die topfit zijn en een rookie, Sony Michel, die in z’n eerste jaar de pannen van het dak speelt. Al deze factoren maken van de New England Patriots opnieuw de favoriet om de Super Bowl te winnen.

  Tom Brady gooit football

  Tom Brady in de Conference-finale tegen de Kansas City Chiefs

  De magie van het getal 17

  • De eerste Super Bowlzege van de Patriots onder Bellicheck en Brady was 17 jaar geleden tegen de Rams, die toen nog in Saint Louis speelden.
  • Op enkele seconden van het einde van die wedstrijd was de stand...17-17! Een late field goal van de Patriots zorge voor een 20-17 overwinning.
  • Tom Brady (41) is 17 jaar ouder dan Jared Goff (24). Toen hij z'n eerste Superbowl tegen de Rams won was Brady dus ook 24.
  • Supporters zien hierin een voorteken dat de aflossing van de wacht ophanden is. Voor anderen is dit gewoon stom toeval.