• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Takehiro Tomiyasu: via FC Barcelona en STVV naar finale Asian Cup

  Takehiro Tomiyasu is een van de uitblinkers op de Asian Cup.

  Japan kan vanmiddag voor de vierde keer de Asian Cup, het Aziatische voetbalkampioenschap, winnen. De Belgische aanwezigheid op het veld zal beperkt blijven tot één speler. De 20-jarige Takehiro Tomiyasu, verdediger bij STVV, kreeg zijn opleiding van FC Barcelona... in Japan. Stef Wijnants legt uit.

  Intelligente verdediger

  Precies een jaar geleden was de toen 19-jarige Tomiyasu de eerste Japanse speler die de nieuwe eigenaars van STVV uit hun moederland meebrachten. Tomiyasu was niet helemaal fit en speelde onder ex-trainer Jonas De Roeck welgeteld één minuut.

   

  Maar intern zagen ze bij STVV wel het potentieel van de Japanse verdediger. Het duurde geen week voor de nieuwe coach Marc Brys opmerkte dat Tomiyasu een grote meerwaarde voor zijn verdediging zou zijn.

   

  “Door enkele onbeschikbare spelers kreeg hij in de voorbereiding zijn kans en hij pikte het niveau dadelijk op", zegt Brys. "Dat komt omdat ‘Tomi’ bijzonder intelligent is. Hij denkt vooruit, anticipeert en kan constant de juiste beslissing nemen.“

  Talent met werkethiek

  Tomiyasu is niet alleen groot en sterk en behoorlijk snel, hij heeft ook goede en meer dan wendbare voetjes. Zijn verfijnde techniek leerde hij in Fukuoka in één van de vier academies die FC Barcelona in Japan heeft opgericht. ‘Tomi’ verbleef er drie jaar vooraleer hij aansloot bij zijn club Fukuoka.

   

  In 2011 speelde hij met de academie een toernooi aan de Costa Brava. De toenmalige directeur van de Barça-academie, Ivan Palanco, herinnert zich de verdediger nog : “Tomiyasu had toen al een enorme drang om zich dagelijks te verbeteren. Ik moet toegeven dat ik toen al dacht dat hij eens zijn talent buiten de Japanse landsgrenzen zou gaan tonen.”

   

  Marc Brys kan de werkethiek van de Japanner enkel maar bevestigen. “Spelers als Tomiyasu en ook De Norre zijn jongens waar een coach heel graag mee werkt. Super! Ze begrijpen je richtlijnen en ze merken meteen dat ze er beter van worden. Geen gezeur, geen geklaag, altijd leergierig en bereid om de volgende stap te zetten.”

  10 miljoen euro? Te weinig voor beste speler Asian Cup

  De prestaties van Tomiyasu bij STVV bleven niet onopgemerkt en al snel maakte hij deel uit van de Japanse selectie. Sinds oktober heeft hij een vaste stek in de defensie naast de ervaren kapitein en Southampton-verdediger Maya Yoshida.

   

  Als Japan straks Qatar in de finale verslaat, zal de marktwaarde van Tomiyasu pijlsnel de hoogte inschieten. In december bleek een Duitse subtopper 6 miljoen euro voor hem over te hebben. De Japanse eigenaars van STVV weigerden het bod en geloven dat de transferprijs aan het eind van het seizoen tot 10 miljoen euro kan oplopen.

   

  “Eerlijk, ik denk dat 10 miljoen euro veel te weinig is”, zegt Marc Brys. “Als in Nederland een verdediger een beetje zijn werk doet, roepen ze dat hij 20 miljoen moet kosten. We moeten niet bescheiden zijn. ‘Tomi’ wordt straks misschien verkozen tot beste speler van de Asian Cup, de hele wereld heeft hem gezien. En nee, ik denk niet dat hij enkel goed is voor de Bundesliga. Zo’n type verdediger met die intelligentie zal in elke competitie zijn mannetje kunnen staan“

   

  Hoe dan ook, de kassa zal komende zomer rinkelen in Sint-Truiden. Tomiyasu wordt zeker de duurste uitgaande transfer uit de clubgeschiedenis. Een maximale winst voor de Japanse eigenaars, die een jaar geleden slechts 800.000 euro zouden hebben betaalde voor de verdediger.

   

  De bazen op Stayen zien zo op korte termijn hun investeringen lonen want de voorbije winter incasseerden ze voor de overgang van Casper De Norre naar KRC Genk ook al bijna 4 miljoen euro. 

  Stef Wijnants