De Bie over WK-hindernissen: "amateuristische" balken, schuine kanten en... mosselen!

  "Die mosselen zijn vlijmscherp. Dat is alsof je glas op het parcours zou strooien."

  Sneeuw en ijs hebben het parcours van het WK veldrijden de voorbije dagen stevig onder handen genomen. Voormalig bondscoach Rudy De Bie verkende de omloop met Sporza en stelde tevreden vast: "Dit is cross, hier zit alles in."

  Glibberen en glijden op de schuine kanten

  De eerste helling en afdaling stellen de veldrijders al meteen serieus voor het blok. Rudy De Bie heeft alle moeite van de wereld om zich overeind te houden op de glibberige stroken.

   

  "Als ze hier geen sporen in kunnen trekken, dan wordt dit een heel riskante zaak. Het is wel niet diep bevroren, dus je kunt er nog putten in stampen."

  De Bie gaat bijna onderuit op de helling

  "Amateuristische" balken

  Over de balken is De Bie niet helemaal te spreken. "Ik vind ze maar amateuristisch gemaakt voor een WK. Normaal moet de bovenkant goed afgerond zijn voor de veiligheid."

   

  "Dat zijn kleine dingen, maar op een WK moet het perfect zijn. Ze liggen ook weer zo kort op elkaar. Ik vind dit een sensatiehindernis. Het is hier al zo vaak op misgegaan, kijk maar naar Merlier in Diegem."

  Truc van de foor op de brug?

  "Er zitten toch heel wat listige stukken in dit parcours. Hier ook weer aan de brug. Zal het lukken om erop te geraken. Je moet altijd zorgen dat je eerst bent of je moet net een voetje zetten en iedereen achter je is geflikt. Dat zijn de truken van de foor."

  Vlijmscherpe mosselen

  De laatste hindernis is een onverwachte: het krioelt van de mosselen op het parcours. "De meeuwen halen die uit de zee en laten die hier vallen. Als ze open gaan, kunnen ze ze opeten."

   

  "Maar die mosselen zijn wel vlijmscherp. Dat is hetzelfde alsof je glas op het parcours zou strooien. De organisatie heeft nog veel opruimwerk."

  Conclusie? "Recht in de kaart van Van der Poel"

  Rudy De Bie vindt het een mooi parcours. "Er zijn een paar dingen veranderd in vergelijking met de Wereldbeker vorig seizoen. De afdalingen zijn net iets anders. Toen moest er nog naar beneden gestrompeld worden, nu is het wel berijdbaar. Maar tricky."

   

  "Het weer zal een allesbepalende rol spelen. Nu is de grond lichtjes bevroren, maar hoe zal dit de komende dagen evolueren? Als het blijft vriezen, zijn die schuine kanten héél technisch."

   

  "Maar dit is echt een cross: alles zit hierin. Zoals het er nu bij ligt, speelt dit in de kaart van Van der Poel, want dit is een heel technische omloop."