• home
 • video
 • pas verschenen

  "Transfer van "Fèi lái ní" zal grotere impact hebben in China dan die van vorige Duivels"

  Fellaini speelt vanaf nu in het oranje.

  Marouane Fellaini (31) is in het spoor gevolgd van Mousa Dembélé en heeft eveneens Engeland (Manchester United) voor China (Shandong Luneng) ingeruild. "De Rode Duivel realiseert een droomtransfer en komt langs de grote poort China binnen", zegt Jurgen Vandervelde, kenner van het Chinese voetbal.

  Populaire Big Fella

  Met de nationale ploeg van China gaat het niet zo goed: nog geen jaar geleden 0-6 onderuit tegen Wales op de eigen China Cup en enkele dagen geleden kegelde Iran het team van bondscoach Lippi roemloos en met 3-0 uit de Asian Cup.

   

  "De vooropgestelde doelstellingen van president Xi's ambitieuze plannen zijn op korte termijn niet meer haalbaar", schetst Vandervelde, die in China werkt voor het Belgische voetbaldatabedrijf ProSoccerData.

   

  "Maar de huidige Chinese voetbalconjunctuur zal Fellaini worst wezen. De Rode Duivel realiseert een droomtransfer en komt straks echt wel langs de grote poort China binnen: meer dan 5 jaar het Mancester United-logo op je borst heeft hier echt wel zijn waarde. Niet onlogisch, want United is frappant genoeg de populairste club in China, zelfs boven alle Chinese clubs."

   

  "Dat heeft ManU te danken aan de resultaten ten tijde van Ferguson, maar ook aan zijn wereldwijde marketingvoering. Concreet betekent dit dat er meer Chinezen zijn die Fellaini kennen dan pakweg de Chinese international en flankaanvaller Yu Da Bao."

   

  "Het zit Fellaini immers ook fonetisch mee, want zijn naam is in tegenstelling tot die van Witsel makkelijk te herinneren en vlotjes uit te spreken: Fèi lái ní."

  United is frappant genoeg de populairste club in China, zelfs boven alle Chinese clubs

  Jurgen Vandervelde

  "Een type speler als Fellaini hebben ze in China nog niet"

  Fellaini zal opvallen in China, legt Vandervelde uit. "De vaak smalschouderige Chinese aanvallers en paniekerige, soms afwezige, verdedigers zullen straks weten wat de fysieke présence van de Belg op een voetbalveld met zich meebrengt."

   

  "Spelers die kunnen "ballen" hebben ze hier wel al gehad. Dembélé, die andere nieuwe voetbalbelg op Chinese bodem, goochelt en pivoteert dadelijk ook duchtig de competitie door... Maar Fellaini, dat type speler met uiterst specifieke attributen en kwaliteiten, die hadden ze hier nog niet."

   

  "Die heb je liever in je ploeg dan tegen je. En dat geldt in China echt wel in het kwadraat. Fellaini staat symbool voor wedstrijdmentaliteit en doorzettingsvermogen, eigenschappen waar de verwende Chinese profs intrinsiek al vaak problemen mee hebben."

  "Luneng is een topclub in China"

  Het is geen verrassing dat Fellaini naar China gaat. De interesse vanuit het Aziatische land is er al langer, weet Vandervelde. "In voetbalkringen is geweten dat voornamelijk Jiangsu Suning, Hebei Fortune en Shandong Luneng de rijzige Belg de afgelopen 2 jaar telkens wel ergens op hun "wish list" staan hadden. Al werd van de eerste twee beweerd geen echt grote financiële slagkracht meer te hebben."

   

  "Luneng is de enige grote club van de provincie Shandong (die liefst 100 miljoen inwoners telt, red). Die ligt begrepen tussen, maar geïsoleerd van de druk in de wereldsteden als Shanghai en Peking."

   

  "Ze telt een fanatieke en naar Chinese normen ook gepassioneerde achterban, noem het het Antwerp of KV Mechelen van China, met supporters die zich wekelijks suf zingen en zich steevast tooien in een haast verblindend oranje. Op dat vlak roept het ook wel ergens visuele gelijkenissen op met het Oranjelegioen van onze noorderburen."

   

  "Onder anderen Felix Magath, in 2016 en 2017 coach van Luneng, sprak enige bewondering uit voor Fellaini en die interesse is sindsdien blijkbaar nooit echt uitgedoofd bij de beslissingnemers."

   

  "Deze transfer hing dan ook al ruim een 1,5 jaar in de lucht en het solide Luneng leek in al die tijd misschien wel de enige geschikte optie. Het is ook Lunengs stijl om zijn transferpolitiek confidentieel te houden, er zijn geen wilde of uitgelekte verhalen die maar al te vaak een eigen leven gaan leiden."

   

  "Shandong Luneng had nood aan versterking op het middenveld. Het verloor pijnlijk de bekerfinale van Beijing Guo An en moest vorig seizoen in de titelrace zijn meerdere erkennen in Shanghai SIPG."

  " "

  Mourinho gebruikte Fellaini graag.

  "Droomtransfer voor "krijger" Fellaini"

  De United-top heeft de deal een duwtje in de rug gegeven. "Het management van Manchester United heeft de verleidingsdans tussen entourage, speler en club de afgelopen weken sterk aangewakkerd. Fellaini zou naar verluidt weinig speelkansen krijgen onder Mourinho's opvolger Solskjaer."

   

  "Sindsdien is alles in een stroomversnelling geraakt, al lijkt deze transfer niet impulsief, maar weloverwogen tot stand te zijn gekomen."

   

  "Met Fellaini stelt Shandong Luneng ook zijn ambities meteen scherp. De spelertjes van de populaire Tai Sha- jeugdacademie hebben er straks een held bij."

   

  "In het voortdurend veranderlijk voetbalklimaat van de Super League, waar trainers om de haverklap van stoel wisselen, magnaten ten behoeve van partijbelangen al dan niet moeten of willen investeren en transferregelgeving telkens opnieuw weer wordt bijgeschroefd, is het moeilijk om zulke toptransfers te realiseren."

   

  Vandervelde ziet wel een verschil met de komst van Witsel, Carrasco en Dembélé. "Er treedt intussen misschien al wat gewenning op wat betreft "bronzen" Belgen die de stap naar China maken, maar zonder de financiële condities erbij te halen is deze overgang voor Chinezen alvast van een andere grootteorde. Dit zal een algemeen diepere impact hebben dan de vorige drie landgenoten."

   

  "De "krijger" Fellaini is populair door zijn bijdrage bij de nationale ploeg en zijn niet te onderschatten verbinding met het sterkste clubmerk in Azië: Manchester United. Zowel voor de speler, de familie als voor de geauthoriseerde Chinese makelaar is dit een overwinning. Fellaini maakt de juiste keuze na meer dan 10 jaar in de loodzware Premier League, waarbij hij telkens criticasters het hoofd moest bieden."