• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van der Poel: "Ik begrijp wel dat sommigen over WK-complex spreken"

  Mathieu van der Poel domineert het veldritseizoen als nooit tevoren en is uitgesproken favoriet zondag op het WK bij de mannen. Dat het de afgelopen drie WK's niet lukte, maakt de Nederlander niet nerveus.

  Mathieu van der Poel verkent vrijdag voor het eerst het parcours in Bogense in Denemarken. Noch van het parcours, noch van een Belgische ploegtactiek ligt hij wakker.

   

  "Superlastig wordt het hier in Denemarken nooit", vertelde hij aan Sporza. "Vorig jaar was het hier modderig en toch was het nog een snelle cross. Over een Belgische tactiek wordt elk jaar gesproken.  Op de weg kan dat belangrijk zijn, maar eens in het veld is het ieder voor zich."

   

  De eerste en enige wereldtitel van Van der Poel dateert uit 2015. Enkele Belgische supporters spreken daarom van een "WK-complex". Vindt hij dat lachwekkend? "Ik lach er niet mee, ik begrijp wel dat mensen dat zeggen."

   

  "Als het dit jaar opnieuw foutloopt, dan kan je dat wel zeggen. Een WK is altijd speciaal, maar in Luxemburg bijvoorbeeld was het wel anders gelopen als ik niet zo vaak lekgereden was. Het is niet zo dat ik elke keer faal op kampioenschappen. Maar ja, met een tweede plaats kan ik niet tevreden zijn zondag. Dit jaar win ik liever het WK in het veld dan de Ronde van Vlaanderen op de weg."

   Met een tweede plaats kan ik niet tevreden zijn zondag. Dit jaar win ik liever het WK in het veld dan de Ronde van Vlaanderen op de weg.

  "Je ziet wel dat Van Aert forser is geworden"

  Om Mathieu van der Poel te bestoken wordt vooral naar Toon Aerts en Wout van Aert gekeken. De trainer van die laatste liet zich deze week ontvallen dat Van Aert te zwaar is geworden voor een veldrijder.

   

  "Ik heb gelezen dat hij 80 kg weegt", zegt Van der Poel. "Dat is 3 kg meer dan ik. Ik weet niet of dat het verschil maakt. Je ziet wel dat hij forser geworden is. Op de weg zal dat helpen, in het veld zal hem dat afremmen. Maar ik denk dat bij Wout dit seizoen ook andere factoren hebben meegespeeld. Al is het moeilijk om dat voor iemand anders te zeggen."

   

  "Voor mezelf voel ik dat het de goede kant opgaat. Het was een goed idee om de cross van Pontchâteau over te slaan na de drukke kerstperiode. Ik heb dit jaar ook geleerd dat het nodig is om rustiger te trainen als je drie disciplines wil combineren."