Record: vorig jaar gaven voetbalclubs 6,1 miljard uit aan transfers

  Nasser Al-Khelaïfi en Kylian Mbappé

  Kylian Mbappé (r) ging vorig jaar voor 180 miljoen over de toonbank.

  De wereldwijde transfermarkt in het voetbal heeft vorig jaar een record gebroken. Voor het eerst is de kaap van 7 miljard dollar (omgerekend 6,1 miljard euro) gerond. In 2017 was dat 10 procent minder.

  In totaal werden in 2018 16.533 transfers geregistreerd, met betrekking tot 14.186 spelers van 175 verschillende nationaliteiten. Uit de gegevens van het Transfer Matching System (TMS) van de Wereldvoetbalbond FIFA blijkt dat daarbij 7,03 miljard dollar over de toonbank ging, een verhoging met 10,3 procent in vergelijking met 2017.

  Enkele feiten uit het transferjaar 2018:

  • Slechts 31 clubs ter wereld spendeerden meer dan 50 miljoen dollar, maar zij zorgen wel voor meer dan de helft van alle uitgaven. 
  • Europese clubs zijn verantwoordelijk voor 78,2% van de uitgaven.
  • Met 467,2 miljoen dollar aan inkomsten kan Frankrijk de meest positieve transferbalans voorleggen.
  • Kylian Mbappé was de duurste vogel. De Franse aanvaller verhuisde vorig jaar voor ca. 200 miljoen dollar (175 miljoen euro) van Monaco naar PSG.
  • In Engeland lagen de uitgaven meer dan 1 miljard dollar hoger dan de inkomsten.
  • Engelse clubs spendeerden bijna 2 miljard dollar (1,98 miljard dollar) aan transfers, een stijging van 20,5% in vergelijking met het jaar voordien.
  • België staat op die lijst op de 8e plaats, met 151,6 miljoen dollar aan uitgaven, 18,4% meer dan in 2017.

  PSG-voorzitter vertegenwoordigt clubs bij UEFA

  De man die verantwoordelijk is voor de duurste transfer van 2018 zal namens de belangenvereniging van Europese clubs zetelen in het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond UEFA. Paris Saint-Germain-voorzitter Nasser Al-Khelaïfi  werd vandaag tijdens een vergadering van de European Club Association (ECA) verkozen om als spreekbuis te dienen voor de belangrijkste Europese clubs. Hij volgt in die functie Ivan Gazidis op, voormalig directeur van Arsenal en nu topman bij Milan.

   

  Al-Khelaïfi zal in het Uitvoerend Comité zetelen naast Juventus-voorzitter Andrea Agnelli, tevens de voorzitter van de ECA.

   

  De verkiezing komt er op een moment dat PSG (andermaal) door de UEFA in het vizier wordt genomen vanwege mogelijke inbreuken op de financiële fair play.

  Nasser Al-Khelaïfi.