• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "80 kilogram bij Van Aert? Grote motoren hebben een groot volume"

  Wout van Aert in 2015 tegenover Wout van Aert in 2019.

  Mathieu van der Poel lijkt voor iedereen de torenhoge favoriet op het WK veldrijden van komende zondag. Wout van Aert beet dit seizoen zijn tanden voortdurend stuk op de Nederlander. Kan de veranderde lichaamsbouw van Van Aert iets verklaren? Is de combinatie veld-weg nu echt te zwaar? Sporza vroeg het aan Paul Van Den Bosch, destijds coach van Sven Nys.

  "80 kg? Grote motoren hebben een groot volume"

  De entourage van Wout van Aert (24) lijkt niet echt te geloven in een vierde wereldtitel. "Wout staat voor een schier onmogelijke opdracht", stelt physical coach Marc Lamberts in Het Laatste Nieuws.

   

  Lamberts geeft ook aan dat Van Aert een andere atleet geworden is. "Vier jaar geleden woog Wout 73,5 kilogram. Nu is dat 80 kilogram. Dat gewicht van toen komt niet meer terug. Dat merk je in het lopen. Wout was altijd de beste loper. Dat is hij nu niet meer."

   

  Paul Van Den Bosch: "Er zijn atleten die maturiteit op latere leeftijd krijgen, die blijven ontwikkelen. We zien heel dikwijls renners die op hun 21e nog redelijk frêle zijn en die daarna nog een pak meer body krijgen. Ik denk niet dat het zo abnormaal is. Sommigen zijn volgroeid op hun 21e, bij anderen is dat op hun 26e."

   

  "Op een zwaar klimparcours zoals de Koppenberg is dat extra gewicht niet echt een voordeel. Maar als het gaat over crossen waar het grote vermogen moet spelen, dan vormt dat geen nadeel."

   

  "Als er echt vermogen moet worden ontwikkeld en moet worden geduwd zoals in Hoogerheide vorige zondag, dan komen Van der Poel, Aerts en Van Aert sowieso naar boven. Die grote motoren hebben een groot volume."

  Wout van Aert in 2014 vs. Wout van Aert dit seizoen.

  "Focussen op het ene heeft altijd een negatieve impact op het andere"

  Wout van Aert kampt dit seizoen hoe dan ook met een fysieke terugval. "Het is moeilijk om zowel op het veld als op de weg te focussen", ziet ook Paul Van Den Bosch.

   

  "Focussen op het ene heeft altijd in meerdere of mindere mate een negatieve impact op het andere. Je kunt niet absolute top zijn in het veld en ondertussen ook bezig zijn met de weg. Daar betaal je een prijs voor."

   

  "Het hangt natuurlijk ook af van wat je ambities in het veld zijn. Als je de nummer 1 wil zijn of blijven, dan kun je dat moeilijk koppelen aan een volwaardig wegseizoen."

   

  "Als Van Aert en Van der Poel op de weg koersen, dan wordt verwacht dat ze daar presteren. En niet in kleine wedstrijden, wel de Ronde of Roubaix. Men kan het wel verkopen als ervaring opdoen, maar in werkelijkheid verwacht de wielerliefhebber en ook wel de entourage dat er meteen gepresteerd wordt."

  Het hangt ook af van wat je ambities in het veld zijn. Als je de nummer 1 wil zijn of blijven, dan kun je dat moeilijk koppelen aan een volwaardig wegseizoen.

  Paul Van Den Bosch

  "Mountainbiken maakt een renner veel sterker in het veld"

  Mathieu van der Poel doet nog straffer. De Nederlandse alleskunner domineert in het veld, proeft van de weg en staat ook zijn mannetje in het mountainbiken.

   

  "Het mountainbiken leunt dichter tegen het veldrijden", legt Paul Van Den Bosch uit. "Dat zag ik vroeger ook bij Sven Nys. MTB'en maakt een renner veel sterker in het veld. De intensiteit, dan heb ik het over de gemiddelde hartslag, is even groot in beide takken."

   

  "Het mountainbiken duurt langer, maar als je dat onderdeel aankan, dan val je niet stil in het veld. Dat hebben we al vaak gezien: als Mathieu weg is, dan is hij weg. In dat uur zie je geen terugval."

   

  "Maar het is ook afwachten of die drie onderdelen combineren niet te veel wordt op lange termijn. De renner moet allemaal aanvoelen wat hij aankan."

  Mathieu van der Poel.

  Mountainbiker Mathieu van der Poel.

  "Wout is op een WK steeds top"

  Wat denkt Paul Van Den Bosch? Is Wout van Aert in staat om een vierde wereldtitel te veroveren? "Ik denk het wel, ja. We weten dat Wout op een WK steeds top is."

   

  "Het seizoen was minder qua resultaten, maar dat heeft veel meer te maken met de sterkte van Mathieu dan met de zwakte van Wout. Als hij een paar procentjes bij heeft, dan kan het voor Wout."

   

  "De grote favoriet blijft Mathieu, maar Toon Aerts heeft zich er tussen gezet. In Hoogerheide zagen we hoe de drie protagonisten naar elkaar toegegroeid zijn. Ik verwacht een zeer spannende strijd met drie mogelijke winnaars."