San Juan-organisatie sluit Keisse uit door fotorel: "Reputatie besmeurd"

  Iljo Keisse was de kamergenoot van Remco Evenepoel in San Juan.

  Het publieke sorry van Iljo Keisse gisteren heeft niets uitgehaald: de organisatie van de Ronde van San Juan heeft de ouderdomsdeken van Deceuninck-Quick Step uitgesloten voor zijn misplaatst gebaar op een foto. Van de rechter kreeg hij een boete van 70 euro.

  Keisse kwam enkele dagen geleden in opspraak, toen er in een lokale krant een foto verscheen van enkele Quick Step-renners op training in Argentinië. Een vrouw wilde graag op de foto met sprinter Max Richeze en zijn maats, waarbij Keisse achter haar een suggestieve, seksistische houding aannam.

   

  De vrouw liet het daar niet bij en diende een klacht in bij de politie. Gisteren verontschuldigde Keisse zich op een persconferentie. "Ik wou niemand beledigen. Ik weet dat ik in de fout ging, maar ik ben geen respectloos persoon." 

   

  Daarop leek de kous af. De organisatie vroeg aan de Belgische ploeg om Keisse zelf een straf op te leggen en Keisse mocht van start gaan in de tijdrit. Daarin eindigde hij 29e en mocht hij mee het podium van Julian Alaphilippe en Remco Evenepoel vieren. (lees voort onder foto)

  Manager Patrick Lefevere is niet te spreken over de uitsluiting van Keisse. Hij noemde het gisteren op Twitter "een circus".

   

  Hij zou ermee dreigen dat Deceuninck-Quick Step de Ronde van San Juan zou verlaten, maar dat wou hij niet bevestigen aan Sporza. "We zijn nu nog de reglementen van de UCI aan het bekijken. Verder geef ik geen commentaar", klonk het vanmiddag. Uiteindelijk verscheen zijn ploeg rond 15u gewoon aan de start.

  De bewuste foto met Iljo Keisse in Argentinië

  UCI-reglement 1.2.079: "Reputatie besmeurd"

  Maar nadien kwam toch het ontnuchterende nieuws dat hij zijn boeltje moest pakken, "omdat Keisse de reputatie van de organisatie, de UCI en het wielrennen in het algemeen heeft besmeurd".

   

  De organisatie nam die beslissing op "op verzoek van de lokale sportoverheid en op basis van het UCI-reglement: een renner moet zich te allen tijde correct en gepast gedragen, ook buiten de wedstrijden".


  Keisse beseft dat hij een stommiteit heeft begaan. Zijn team moet nu met een man minder de leiderstrui verdedigen van Alaphilippe. Bovendien was Keisse de kamergenoot van Remco Evenepoel en moest hij de debuterende prof door zijn eerste koersweek loodsen.

  Een renner moet zich te allen tijde correct en gepast gedragen, ook buiten de wedstrijden. Keisse heeft de reputatie van de organisatie, de UCI en het wielrennen in het algemeen besmeurd.

  UCI-reglement 1.2.079

  Iljo Keisse en woordvoerder Alessandro Tegner op de persconferentie gisteren.

  Rechter geeft 70 euro boete

  Ondertussen heeft ook de rechter zich uitgesproken. In Argentinië wordt een houding als die van Keisse beschouwd als seksueel misbruik. De vrouw deed haar verhaal in de pers: "Toen ik poseerde voor de foto, voelde ik  de renners tegen mij leunen. Ik dacht dat het per ongeluk was, maar achteraf realiseerde ik me dat dat niet zo was."

   

  De rechter veroordeelde Keisse tot 70 euro boete voor "inbreuk op de openbare moraal". De rechter oordeelde dat het een "kleine" boete was, maar dat de wet gerespecteerd werd.

  Officiële mededeling van uitsluiting Keisse: