Muyters is niet de Europese kandidaat voor voorzitterschap WADA

  Philippe Muyters.

  Muyters wordt niet de Europese kandidaat.

  De Raad van Europa schuift de Poolse minister van Sport Witold Banka naar voren als Europese kandidaat voor het voorzitterschap van het Wereldantidopingagentschap WADA. Philippe Muyters kreeg te weinig stemmen achter zijn naam. 

  Meeste stemmen gaan verrassend naar Poolse kandidaat

  Vlaams minister van Sport Philippe Muyters kondigde begin deze maand aan dat hij een gooi zou doen naar het voorzitterschap van het WADA. Muyters zetelt al negen jaar in de raad van bestuur van het WADA.

   

  Een stemming van de Raad van Europa moest een Europese kandidaat voor de verkiezing aanduiden en Muyters kwam pas als derde uit die stembusslag. De Poolse minister van Sport Witold Banka kreeg verrassend de meeste stemmen achter zijn naam.

   

  Banka kreeg 28 stemmen, de Noorse kandidate Linda Helleland 16 stemmen en Philippe Muyters 5 stemmen. De stemming moet wel nog worden goedgekeurd door het Comité van Ministers van de Raad van Europa.

   

  Als Banka ook die stap doorstaat, dan wacht hem een verkiezingsstrijd met al minstens één kandidaat, de Dominicaan Marco Diaz. In mei wordt de opvolger van de Brit Craig Reedie gekozen.

  "Ik ben toch wel wat teleurgesteld in de manier waarop er gestemd is"

  "Iedereen die de afgelopen jaren het WADA gevolgd heeft, had dit toch niet verwacht", reageert minister van Sport Philippe Muyters bij Sporza.

   

  "Ik ben toch wel wat teleurgesteld in de manier waarop er gestemd is. De signalen die ik vooraf had gekregen, stroken niet echt met wat er vandaag gebeurd is."

   

  "Verschillende mensen zeiden me achteraf dat mijn kandidatuur sterk en mijn verdediging super was, dat ik zonder twijfel de beste was. Inhoudelijk leek mijn kandidatuur dus absoluut in orde. Ik heb wel gehoord dat het niet de sportministers waren die mochten beslissen, maar vooral Buitenlandse Zaken. Dat is voor mij een nadeel gebleken."

   

  "Maar ik wil mijn Poolse collega uiteraard alle succes wensen. Ik blijf een voorvechter van een strikt dopingbeleid en eerlijke sport. Deze uitslag zal daar niets aan veranderen."

  Ik ben toch wel wat teleurgesteld in de manier waarop er gestemd is. De signalen die ik vooraf had gekregen, stroken niet echt met wat er vandaag gebeurd is.

  Philippe Muyters