• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Van de junioren tot de elite: dit zijn de favorieten voor het WK veldrijden

  Meeussen, Alvarado, Van der Poel, Brand en Pidcock.

  Meeussen, Alvarado, Van der Poel, Brand en Pidcock.

  5 regenboogtruien zijn er dit weekend te verdelen op het WK veldrijden in Bogense. Wie zijn de grote favorieten in de verschillende categorieën? En wat zijn de medaillekansen van de Belgen? Wij blikken vooruit.

  Junioren (m): Belgisch favorietenduo daagt titelverdediger uit

  De laatste 3 WK's prijkte er geen enkele Belgische junior op het podium. Grote kans dat er dit weekend een einde komt aan die droogte. Met Witse Meeussen en  Ryan Cortjens heeft België zelfs 2 grote troefkaarten voor de 1e regenboogtrui die er te winnen valt in Bogense.

   

  Wereldbeker-winnaar Witse Meeussen was de man van de 1e seizoenshelft. Belgisch kampioen Ryan Cortjens nam over in december met 7 zeges op een rij. Het is ook uitkijken naar het eerste optreden van Thibau Nys op een WK.

   

  Het grote gevaar komt uit Britse en Nederlandse hoek. Ben Tulett droomt ervan om zichzelf op te volgen, enkel Mathieu van der Poel deed het de Brit voor bij de junioren. Hou ook Tuletts landgnoot Lewis Askey in de gaten.

   

  Oranje legt zijn boontjes dan weer te week op Europees kampioen Pim Ronhaar en Luke Verburg. De Duitser Tom Lindner en de Spanjaard Carlos Canal Blanco kunnen voor de verrassing zorgen.

  Onze pronostiek:

  1. Witse Meeussen

  2. Ben Tulett (GBr)

  3. Ryan Cortjens

  Kijk zaterdag live naar de junioren om 11u, op Eén en onze livestream.

  Cortjens en Meeussen.

  Cortjens en Meeussen zijn de Belgische kanshebbers bij de junioren.

  Beloften (m): Pidcock versus Iserbyt

  De laatste 5 jaar weerklonk de Brabançonne 4 keer bij de beloften: Iserbyt (in 2016 en 2018), Vanthourenhout (2015) en Van Aert (2014)

   

  Een nagelbijtend duel tussen Eli Iserbyt en Tom Pidcock is het droomscenario bij de beloften. Maar sinds november eindigde Iserbyt slechts 1 keer voor de Brit en was Pidcock in 8 crossen eerder aan de finish dan Iserbyt.

   

  Als Iserbyt een derde regenboogtrui aan zijn rijke collectie toevoegt, wordt hij alleenrecordhouder bij de beloften. Vanaf volgend jaar kan hij het WK enkel nog bij de elite rijden.

   

  Achter de 2 grote kanonnen vormt zich een groep outsiders, aangevoerd door de Fransman Antoine Benoist en de Brit Ben Turner. Ook de Italiaan Jakob Dorigoni zal zich proberen te mengen in de medaillestrijd. Belgisch kampioen Timo Kielich probeert zijn 10e plek van vorig jaar te overtreffen.

  Onze pronostiek:

  1. Tom Pidcock (GBr)

  2. Eli Iserbyt

  3. Antoine Benoist (Fra) 

  Kijk zaterdag live naar de beloften om 13u, op onze livestream en op Canvas (vanaf 13.30u op Eén).

  Iserbyt en Pidcock, ook zij aan zij in Bogense?

  Beloften (v): Superfavoriete Ceylin del Carmen Alvarado

  Schrik zondagochtend niet als de oranjehemden op een bepaald moment de eerste 6 posities bezetten bij de vrouwen beloften. 

   

  Ceylin del Carmen Alvarado (20) is afgetekend topfavoriete, het zou een grote verrassing zijn als ze de wereldtitel niet op zak steekt. Fluks en dartel streed het Nederlandse toptalent bijna ieder weekend mee voor een plek in de top 5 tegen Betsema, Brand, Cant, Vos en Worst in de elitecategorie.

   

  Door de afwezigheid van titelverdedigster Evie Richards (knieoperatie begin januari) is het nog realistischer dat het podium 100 procent oranje kleurt. Net zoals op het EK, toen Inge van der Heijden (2e) en Fleur Nagengast (3e) samen met Alvarado (1e) het Wilhelmus meezongen.

   

  De enigen die het Nederlandse feestje een beetje kunnen verstoren, lijken Riberolle (Fra), Kay (GBr), Casasola (Ita) en Czinkarova (Tsj). De Belgen Bellaert, Truyen en Peeters moeten vooral ervaring opdoen.

  Onze pronostiek:

  1. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned)

  2. Fleur Nagengast (Ned)

  3. Inge van der Heijden (Ned)

  Kijk zondag live naar de vrouwen beloften om 11u, op Canvas en onze livestream.

  Alvarado is torenhoog favoriete bij de vrouwen beloften.

  Elite (v): Welke Nederlandse triomfeert of toch Cant?

  Net zoals bij de vrouwen beloften telt Nederland bij de elite een sliert favorieten voor de wereldtitel. Denise Betsema, Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemarie Worst... De weelde was nooit groter.

   

  Een derde regenboogtrui op een rij wordt dus een stevige uitdaging voor Sanne Cant, die in Bogense normaal gezien een snel traject voor de wielen geschoven krijgt. Niet haar geliefkoosde omloop.

   

  Nederlands zal sowieso de voertaal zijn bij de vrouwen. Wie ook wel een woordje wil meespreken, zijn de Italianen Lechner en Arzuffi, de Amerikanen Keough en Compton (40 ondertussen), de Britse Brammeier en de Zwitserse mountainbikester Neff.

  Onze pronostiek:

  1. Lucinda Brand (Ned)

  2. Marianne Vos (Ned)

  3. Sanne Cant

  Kijk zaterdag live naar de vrouwen om 15u, op Eén en onze livestream. Ook live commentaar op Radio 1.

  Lucinda Brand mikt op haar 1e wereldtitel in het veld.

  Elite (m): Eindelijk nog eens Mathieu van der Poel?

  94 zeges is het al geleden dat Mathieu van der Poel de regenboogtrui veroverde. In Tabor kroonde de 20-jarige Van der Poel zich in 2015 tot de jongste elitewereldkampioen uit de veldritgeschiedenis.

   

  Daarna liep het huwelijk tussen Van der Poel en het WK op de klippen. In Zolder (2016) haakte hij iets voorbij halfweg in elkaar met Wout van Aert, die de scheve situatie wel nog kon rechtzetten. In Bieles (2017) werd Van der Poel afgeremd door 4 lekke banden, vorig jaar speelde hij een figurantenrol in de onemanshow van Wout van Aert.

   

  Verzilvert Van der Poel zijn dominantie dit seizoen eindelijk nog eens met een wereldtitel? Toon Aerts kan met een superdag lang in de running blijven voor goud. En Wout van Aert kan naar een WK pieken als geen ander.

  Onze pronostiek:

  1. Mathieu van der Poel (Ned)

  2. Toon Aerts

  3. Wout van Aert

  Kijk zondag live naar de mannen om 15u, op Eén en onze livestream. Ook live commentaar op Radio 1.

  Van der Poel wil na 4 jaar nog eens met de regenboogtrui naar huis.