• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Waarom is het zo kalm op de Belgische transfermarkt?

  Nog iets meer dan 48 uur en de Europese voetbalmarkten sluiten hun deuren tot de zomer. Wat opvalt is hoe rustig de Belgische transfermarkt was tot nu. Een gevolg van het voetbalschandaal? Sporza vroeg het aan makelaar Stijn Francis.

  Makelaar Stijn Francis: "Het valt wel op dat de transferperiode rustiger is dan vorig jaar"

  Meer doordachte transfers

  Twee dagen voor het sluiten van de Belgische transfermarkt bevestigen cijfers het algemeen gevoel. Er arriveerden deze maand 53 spelers minder dan vorig jaar (31 i.p.v. 84). De vertrekkers zijn voorlopig met 48 tegenover 78 in januari 2018 (30 minder dus).

   

  "Wat me vooral opvalt is dat clubs meer doordacht transfereren. Clubs als Lokeren of Zulte Waregem doen drie gerichte transfers in plaats van 10 transfers zoals KV Mechelen vorig jaar", zegt Stijn Francis, makelaar van onder meer Rode Duivels Dries Mertens en Toby Alderweireld en ook heel wat spelers in de Belgische eerste klasse. 

   

  "Clubs laten zich meer leiden door scouts dan door makelaars deze transferperiode. Dat vind ik goed. Clubs zijn slim genoeg om hun eigen beleid te bepalen en hebben mensen in dienst die het clubbelang dienen. Makelaars hebben altijd ook eigen belangen."

   

  "Ik denk dat er een professionalisering in gang is gezet door Genk en Club Brugge. Zij zijn begonnen uit te gaan van eigen scouting voor hun transfers en zijn nu succesvol. Dat voorbeeld lijkt langzaam gevolgd te worden."

  Clubs als Lokeren of Zulte Waregem doen drie gerichte transfers in plaats van 10 transfers zoals KV Mechelen vorig jaar.

  Weinig veranderd na het voetbalschandaal

  Het voetbalschandaal lijkt niet de oorzaak van de relatieve rust in België. Ook in de motor van de Europese transfercarrousel, Engeland, zijn er minder transacties.

   

  "Voorlopig is er weinig veranderd na het schandaal. Er zijn een paar initiatieven genomen, maar het is wachten tot die worden omgezet in wetten. Het ging bij het voetbalschandaal ook maar om een beperkt aantal makelaars", zegt Stijn Francis.

   

  "Sommige mensen die in opspraak kwamen gaan ondertussen gewoon weer hun gang. Dat mogen ze ook, want ze zijn niet veroordeld. Het is terecht dat club zaken met hen doen. Het echte probleem zijn makelaars die achter de rug van spelers en clubs geld verdienen. Mogelijk zijn clubs daarin wat voorzichtiger geworden."

   

  De klok tikt ondertussen genadeloos verder voor clubs die nog een slag willen slaan. Dan kan een grote transfer volstaan om de markt de volgende uren toch nog te doen ontploffen.

   

  "Internationaal speelt de Financial Fair Play zeker mee in het feit dat clubs spelers nu meer uitlenen. In België willen vooral Genk en Club dit seizoen hun kern samenhouden waardoor er minder geld in de markt komt. Ik moet wel zeggen: als er morgen een grote transfer gebeurt, kan het helemaal anders zijn."