• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kan Toon Aerts wereldkampioen worden? Michel Wuyts zet de deur op een kier

  0 / 0

  Toon Aerts schreef zondag in Hoogerheide de Wereldbeker veldrijden op zijn naam, en dat 2 weken na zijn Belgische titel. Bombardeert hij zich daarmee tot favoriet voor het WK? "Alleen als Van der Poel bezwijkt aan hyperstress", zegt Michel Wuyts.

  "Er is bij Toon Aerts de wetenschap dat hij grote crossen gewonnen heeft zoals die op de Koppenberg en het BK in Kruibeke. Daarbij komt dat hij in een periode zit waarin hij alles binnenhaalt wat hij wil binnenhalen. En met stijl."

   

  "Hij heeft een motor die niet gaat sputteren naarmate de wedstrijd vordert en rijdt meestal een goede laatste ronde. Dat alles zou kunnen bepalen dat hij met een bevrijde geest en een soort losbandigheid aan het WK kan beginnen." 

  "De topfavoriet wint op het WK maar zelden"

  "Als Mathieu van der Poel dan niet op zijn normale niveau komt door de WK-stress, is er eventueel iets moois mogelijk voor Toon Aerts. Vergeet niet dat op een WK de topfavoriet maar 3 keer op de 10 wint. Denk aan Liboton. Die werd in het begin van zijn carrière 4 keer wereldkampioen, maar 7 keer ook niet. Sven Nys had 8 keer wereldkampioen kunnen zijn..."

   

  "Men zegt dat favorieten het verliezen niet meer gewoon zijn. Er bestaat ook geen herkansing op een WK. Dat is heel belangrijk. In de Wereldbeker of de Superprestige kan je altijd nog wat recht zetten. Op het WK is het erop of eronder."

  "Maar: Toon Aerts heeft weinig WK-ervaring"

  "Wat in het nadeel speelt van Toon Aerts, is dat het niveau op een WK doorgaans hoger ligt dan bij een andere wedstrijd. Dat kan je beter al een paar keer gevoeld hebben. Toon Aerts heeft weinig WK–ervaring."

   

  "Vorig jaar reed hij zijn eerste WK en kwam hij voor de medailles nooit in beeld. De Aerts van 2019 zou vorig jaar wel op het podium gestaan hebben."

  Als alles normaal verloopt en Mathieu van der Poel verzinkt niet in hyperstress, dan is hij de betere.

  "Als alles normaal verloopt en Mathieu van der Poel verzinkt niet in
  hyperstress, dan is hij de betere. Dan kan de rest er niet aan. Omdat hij gewoon beter is dan vorig jaar. Wout van Aert is minder en in 9 van de 10 gevallen is Mathieu van der Poel beter dan de beste Toon Aerts."

  "Andermaal een ontgoocheling voor Van Aert"

  "Vorig jaar was het anders. In de laatste rush naar het WK werd Wout van Aert steeds beter. In Hoogerheide kwam hij toen op 8 seconden. Die ging daar weg met de gedachte: "Het is te doen. Ik ga hem bestrijden.""

   

  "Dat is nu anders. Hij is andermaal op een ontgoocheling gebotst. Ik merk dan ook een soort dofheid in zijn blik. Ik sluit niet uit dat hij in Bogense zijn beste cross van het seizoen zal rijden, maar ook dat is niet genoeg om Van der Poel van de overwinning te houden."

  "Mathieu gaat zondag als vanouds swingen"

  "Mijn gevoel zegt dat Van der Poel in Hoogerheide moest vechten, iets wat logisch is als je langere blokken hebt neergezet op stage. Dan beschik je niet over je volledige frisheid. Maar die zal hij door te rusten wel hebben tegen zondag. Dat is de supercompensatie."

   

  "Hij gaat als vanouds swingen. Eigenlijk was het al straf dat je hem zag

  verbeteren naarmate de wedstrijd vorderde. Op een bepaald ogenblik zag het er bekaaid uit, maar dat heeft niet lang geduurd. Hij kwam onder stoom: kinnebak naar voren, hoofd wat schever. Ik denk dat hij dat zondag van bij de start zal doen."