• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Borkelmans na Asian Cup: "Het was alsof we het WK voetbal gewonnen hadden"

  Vital Borkelmans sprint de Jordaanse doelman in de armen na een zege op de Asian Cup.

  Vital Borkelmans en Jordanië bleven ongeslagen in de groepsfase van de Asian Cup.

  Vital Borkelmans is als een held onthaald in Jordanië. Met het Aziatische land geraakte hij tot in de 1/8e finales van de Asian Cup, waarin Vietnam na strafschoppen een einde maakte aan het avontuur.

  Borkelmans: "Niemand in Jordanië geloofde in ons"

  De Asian Cup was een groot succes voor Vital Borkelmans (55). De voormalige assistent van de Rode Duivels loodste Jordanië naar groepswinst dankzij een stuntzege tegen Australië.

  In de 1/8e finales liep het sprookje ten einde na een nederlaag tegen Vietnam in de strafschoppenreeks. "Mijn gasten hebben als groep een enorme prestatie neergezet", zegt Borkelmans aan Sporza.

   

  "Niemand hier in Jordanië geloofde in ons team. Maar mijn spelers hebben een enorm tactisch geheugen en spelen heel slim."

   

  "Het liep allemaal heel goed. We speelden vier wedstrijden op de Asian Cup en kregen maar één goal tegen. Ik ben een heel tevreden bondscoach."

  "Heel de bevolking is tevreden door onze prestaties"

  Na de knappe prestaties op de Asian Cup hebben het koningshuis en Prins Ali gevraagd of Borkelmans en zijn assistent Stephan Van der Heyden nog 4 jaar wilden blijven bij de Jordaanse nationale ploeg.

   

  "We hebben natuurlijk "ja" gezegd. Prins Ali  is een positief iemand die gelooft in zijn land en de nationale ploeg. Hij weet veel over voetbal omdat hij vroeger ook nog bij de FIFA heeft gewerkt. Iedereen kijkt op naar hem."

   

  Maar het Jordaanse volk kijkt nu ook op naar Borkelmans. Dat merkte hij bij de terugkomst in Jordanië. "Het was net alsof we het WK voetbal gewonnen hadden", zegt Borkelmans.

   

  "Die succesvolle Asian Cup was een hele vernieuwing voor het land. Ze hadden dat nog nooit meegemaakt. De nationale ploeg heeft het hele land samengebracht. Iedereen in Jordanië is tevreden."

  "Qatar haalde allemaal spelers uit Brazilië en Spanje"

  Borkelmans droomt nu van deelname aan het WK voetbal in 2022. "Dat is het belangrijkste doel dat we nu zullen proberen te realiseren", zegt Borkelmans.

   

  "In het voetbal kan je nooit zeggen: "We gaan zeker naar het WK."
  Zeker niet als je een land bent dat 109e staat op de FIFA-ranglijst. Maar we zullen er alles aan doen om een ticket te veroveren voor Qatar."

   

  En wat als er plots aanbiedingen komen van Europese clubs? “Over aanbiedingen van buitenlandse clubs valt altijd te praten natuurlijk. Ik heb hier nu getekend in Jordanië, maar we zullen zien hoe het allemaal verloopt."

   

  En ten slotte, wie wint volgens Borkelmans de Asian Cup? "Qatar is voor mij de grote favoriet. Ze hebben allemaal spelers uit Brazilië en Spanje en vormen nu een geweldig goed team."