• home
 • video
 • pas verschenen

  Wie trekt het laken naar zich toe in Belgische biljartoorlog?

  Biljartlaken

  "Het laken van Royal Pro is goedkoper én gaat langer mee", zegt Kurt Ceulemans.

  Tweespalt in de Belgische biljartwereld, met in de rode hoek de biljartbond en in de blauwe hoek de legendarische biljartclub Mister 100 van het geslacht Ceulemans. Inzet van de ruzie: een laken.

  Sinds dit seizoen liggen er in Mister 100, de club van Raymond Ceulemans en zijn zoon Kurt, nieuwe lakens op de tafel, van het merk Royal Pro, waarvan (klein)zoon Peter vertegenwoordiger is. Probleem: die lakens worden door de bond niet erkend. Daarom verliezen alle ploegen van Mister 100 sinds december al hun wedstrijden met forfaitcijfers

   

  "Wij hebben voor Royal Pro gekozen, omdat die lakens perfect op onze tafels passen", legt Kurt Ceulemans uit aan Sporza. "We hebben niets tegen de lakens van (concurrent) Simonis. Die hebben hier 26 jaar gelegen. Maar we zijn voor Royal Pro gegaan, omdat die goedkoper zijn, langer kunnen blijven liggen én minder verwarming vragen."

   

  "De spelers zeggen ook: deze lakens zijn een plezier om op te spelen. Anders hadden we die nooit veranderd. Maar toch heeft de bond gezegd: "Als jullie die lakens niet veranderen, gaan we jullie sanctioneren.""

   

  "Nochtans staat er in het reglement niets over een merk van lakens, wel dat ze goedgekeurd moeten worden door de bond. Wij hebben dan gevraagd: welke worden er goedgekeurd? We wachten nog steeds op een antwoord."

   

  "We zitten nu in een patstelling. Als dit niet wordt rechtgezet, stappen we naar de rechtbank. In eerste instantie het Belgisch Arbitragehof voor de Sport en als dat niet lukt naar de burgerlijke rechtbank."

  Als dit niet wordt rechtgezet, stappen we naar de rechtbank

  Kurt Ceulemans

  Bondsvoorzitter: "Laken is niet goed genoeg voor alle disciplines"

  Bij de Belgische biljartbond houden ze voorlopig het been stijf. "Laat ons duidelijk zijn: we verplichten niemand om het Simonis-laken te gebruiken. In ons reglement staat gewoon: de lakens moeten gehomologeerd worden door de bond", zegt voorzitter Benny Van Goethem. 

   

  "De laatste jaren zijn de lakens van Royal Pro tot 4 keer toe op de raad van bestuur voorgelegd en telkens niet goedgekeurd. Voor driebanden is er totaal geen probleem, maar wij hebben nog 7 à 8 andere disciplines en daarvoor is het laken blijkbaar niet geschikt. Dat zeg ik niet, maar specialisten zoals een Eddy Leppens."

   

  "We hadden hen ook lang op voorhand verwittigd dat ze gestraft zouden worden. Zij zijn nu in beroep gegaan en dat werk opschortend. Dat die forfaitscores nog niet zijn aangepast op de website is niet correct van ons. Daar heeft Kurt een punt."

   

  "Het is het goeie recht van Kurt om dit te doen, maar ik hoop niet dat dit tot in de rechtbank gaat. Of dit nog goedkomt? Ik denk het wel. Kurt gaat soms kort door de bocht, maar meent het goed. Ik ga zelf soms ook kort door de bocht. Dat botst dan wel eens."

  Reportage uit Het Journaal