• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: 367 dagen na zwaar ongeluk maakt Vakoc comeback: "Sterker dan ooit"

  Vakoc moest tijdens zijn herstel weer leren stappen.

  Een jaar na een verschrikkelijk ongeluk met een vrachtwagen in Zuid-Afrika is Petr Vakoc weer klaar voor de dienst. De 26-jarige Tsjech maakt morgen zijn wederoptreden in de Argentijnse ronde van San Juan.

  In een emotioneel filmpje op het youtube-kanaal van zijn team Deceuninck-Quick Step blikt Vakoc nog eens terug op wat er de voorbije twaalf maanden allemaal gebeurd is.

   

  "Op 25 januari 2018 werd ik op trainingskamp in Zuid-Afrika aangereden. Ik lag op de grond en kon nauwelijks ademen. Ik voelde mijn benen niet meer. Ik wist op dat moment niet of ik ooit nog zou kunnen stappen en een normaal leven zou kunnen leiden", zegt Vakoc.

   

  "Ik ben drie keer geopereerd, een lange revalidatie kon beginnen. Het was een periode met veel vallen en opstaan. Mijn eerste betrachting was weer normaal kunnen leven. Aan sport dacht ik niet. Maar nu, 367 dagen later, ben ik terug."

   

  "Door het ongeluk ben ik de kleine dingen in het leven gaan waarderen. Mijn familie en vrienden ook, die waren het belangrijkste. Mijn focus was: concentreren op wat ik kon, niet op wat ik niet kon."

   

  "In juli ben ik dan naar de Tour de France geweest. Ik zat in de ploegauto en heb daar Julian Alaphilippe zien aanvallen en met zijn armen in de lucht over de streep zien rijden."

   

  "Dat zal voor de rest van mijn leven een prachtige herinnering blijven. Op dat moment miste ik het wielrennen. De opwinding, de mensen, bij het team zijn..."

   

  "Het team heeft me ontzettend gesteund om terug te keren, zowel de renners als het management. Ze stuurden me berichtjes en bleven in mij geloven."

  "Mentaal sterker dan ooit"

  "Nu maak ik mijn comeback in Argentinië. Ik kijk er echt naar uit, al ben ik ook wat nerveus. Ik weet niet goed wat te verwachten. Ik weet wel dat het er snel aan zal toegaan."


  "Mentaal voel ik me alvast sterker dan ooit tevoren. De pijn in de wedstrijd zal niet zo erg zijn als die van janauri 2018. Misschien word ik wel een betere renner dan voor het ongeluk..."

  Bekijk het filmpje met Vakoc: