• home
 • video
 • pas verschenen

  Tieners op de fiets: zij gingen Evenepoel (met wisselend succes) voor

  Evenepoel

  Remco Evenepoel (midden) treedt in de voetsporen van onder meer Sagan en Vandenbroucke.

  Remco Evenepoel wordt vandaag 19 jaar, over 2 dagen maakt hij zijn profdebuut in de Ronde van San Juan. Wij gingen op zoek naar andere renners die ook als tiener prof werden.

  Filippo Pozzato - 18 jaar 4 maanden 27 dagen

  De jongste prof van de voorbije 25 jaar is Filippo Pozzato, die nog onder de jeugdpuistjes zat toen hij het legendarische shirt van Mapei mocht aantrekken. Pozzato sloeg net als Evenepoel de beloftecategorie over en kwam dan ook, samen met onder meer Cancellara en Rogers met luide trom over naar de profs.

   

  De eerste profjaren van Pozzato verliepen niet echt van een leien dakje, pas in zijn 3e seizoen kon hij in de Ronde van Normandië zijn eerste zege behalen. Later zou de Italiaan uitgroeien tot een van de beste klassieke renners van zijn generatie, al oogt zijn palmares met enkel Milaan-Sanremo als monument toch wat mager voor zo'n supertalent.

  Frank Vandenbroucke - 19 jaar 3 maanden 2 dagen

  Was de overgang van Filippo Pozzato naar de profs nog wat schuchter, Frank Vandenbroucke kon de hoge verwachtingen wel meteen inlossen. In zijn eerste rittenkoers, de Ronde van de Middenlandse Zee, eindigt hij 2e in de bergrit naar de Mont Faron. Door een lekke band in de finale moest hij zijn vluchtgezel Berzin laten gaan. Een dag later zette hij de puntjes op de i met winst in de slotrit.

   

  Een jaar later won Vandenbroucke met Parijs-Brussel al zijn eerste semiklassieker, in 1999 volgde zijn legendarische zege in Luik-Bastenaken-Luik. Maar vanaf de jaren 2000 ging het steil bergaf met Vdb, enkele opflakkeringen niet te na gesproken. Het leven en de carrière van een van de grootste Belgische talenten ooit eindigde veel te vroeg in een hotelkamer in Senegal.

  Matej Mohoric - 19 jaar 3 maanden 2 dagen

  2012: wereldkampioen bij de junioren, 2013: wereldkampioen bij de beloften. Matej Mohoric slaagde er als eerste in om de regenboogtrui te veroveren in beide categorieën. Reden genoeg voor Cannondale om de Sloveen op jonge leeftijd al naar Italië te lokken.

   

  3 jaar lang reed Mohoric anoniem mee in het peloton. De stempel supertalent veranderde geleidelijk aan in die van verloren talent, tot hij in 2017 toch weer boven water kwam. In de Vuelta klopte hij onder meer De Gendt en De Tier. In 2018 brak hij helemaal door: ritzege in de Giro, eindwinst in de BinckBank Tour én eindwinst in de Ronde van Duitsland. De jongen was man geworden. 

  Danny van Poppel - 19 jaar 6 maanden 16 dagen

  Ploegleider Jean-Paul van Poppel liet in 2013 zowel zijn zoon Boy als zijn zoon Danny debuteren voor WorldTour-ploeg Vacansoleil. Danny was toen nog maar 19 jaar en hij had duidelijk de sprintersgenen van zijn vader (goed voor 9 Tourzeges) meegekregen. Danny van Poppel werd nog meer wereldnieuws toen hij in zijn eerste profjaar meteen debuteerde in de Tour, als jongste renner ooit sinds de Tweede Wereldoorlog.

   

  Met onder meer een 3e plaats in de openingsrit bewees Van Poppel dat hij zeker zijn mannetje kon staan tussen de grote jongens. Toch kon hij de sprong naar de echte wereldtop nooit zetten. Op zijn 25e heeft hij 15 profzeges op zijn palmares, al bij al een karige oogst voor een voormalig toptalent.

  Van Poppel

  Danny van Poppel (l) samen met zijn vader Jean-Paul en zijn broer Boy.

  Eros Capecchi - 19 jaar 7 maanden 5 dagen

  Geen schande als de naam Eros Capecchi niet meteen een belletje doet rinkelen, ook al reed de nu 32-jarige renner de voorbije seizoenen voor Quick-Step. Liquigas, een ploeg die dol is op jong talent, pikte Capecchi op 19-jarige op bij de beloften. Hij gold toen als een van de grootste Italiaanse talenten.

   

  13 jaar later staan er amper 4 profzeges op zijn palmares, met als absolute uitschieter zonder twijfel zijn ritzege in de Giro van 2011 (voor onder meer Kevin Seeldraeyers).

  Juan Miguel Mercado - 19 jaar 7 maanden 7 dagen

  De carrière van de Spanjaard Juan Miguel Mercado kende heel wat pieken en dalen. Hij kwam met een knal het profpeloton binnen, toen hij voor Vitalicio op zijn 19e meteen 9e werd in de Ruta del Sol, na onder meer Jalabert, Vandenbroucke en Jekimov. "Een nieuwe Indurain!", jubelden ze al in Spanje.

   

  Maar die verwachtingen kon hij nooit inlossen. Op zijn 23e werd Mercado wel 5e in de Vuelta, met onder meer ritwinst op de Lagos de Covadonga. Quick-Step haalde hem binnen en voor hen won hij in 2004 een rit in de Tour, maar toen de prestaties daarna uitbleven, moest hij andere oorden opzoeken. Zijn ster flakkerde nog 1 keer op, toen hij voor Agritubel een 2e ritzege in de Tour behaalde. Maar nog voor zijn 30e hield Mercado de koers al voor bekeken.

  Thibaut Pinot - 19 jaar 7 maanden 21 dagen

  1990 was een bijzonder vruchtbaar jaar voor renners, met niet alleen de geboorte van Michael Matthews, Tom Dumoulin en Michal Kwiatkowski, maar ook van Peter Sagan (zie later) en Thibaut Pinot. Pinot en Sagan debuteerden allebei op 19-jarige leeftijd in de Tour Down Under van 2010.

   

  Pinot had zich in de jeugdcategorieën al een begenadigd klimmer getoond. Bij de profs bloeide hij rustig open, maar heel Frankrijk viel in zwijm toen hij in 2012 bij zijn debuut in de Tour (zijn eerste grote ronde) meteen de bergrit naar Porrentruy won én in de top 10 eindigde in Parijs. Twee jaar later haalde hij zelfs het eindpodium. Daarna werd zijn carrière wat grilliger en werd hij in eigen land overvleugeld door generatiegenoot Bardet. Toch geldt hij nog altijd als een van de beste klimmers van het peloton.

  Jimmy Casper - 19 jaar 8 maanden 7 dagen

  1998 was niet het leukste jaar om als Franse renner te debuteren in het profpeloton. Door de Festina-affaire stonden de kranten vaker vol met dopingverhalen dan met wieleruitslagen. In die context probeerde Jimmy Casper een palmares bij elkaar te sprinten. Toen hij in zijn 2e profjaar in de Ronde van Duitsland (toen een rittenkoers van het hoogste niveau) 4 etappes won, wreven ze zich in Frankrijk weer in de handen. 

   

  Maar Casper zou het juk van B-sprinter nooit van zich kunnen afschudden. Ondanks tal van zeges in kleinere rittenkoersen kon hij slechts 1 keer winnen in de Tour. In een tumultueuze sprint in Straatsburg was hij sneller dan McEwen, Zabel en Boonen.

  Fabio Felline - 19 jaar 10 maanden 9 dagen

  Het is weinig renners gegeven om in hun eerste profjaar meteen een koers te winnen, laat staan als ze zo jong debuteren als Fabio Felline. In dienst van Footon-Servetto won hij 2 ritten én het eindklassement van het Circuit de Lorraine.

   

  Maar Felline slaagde er daarna nooit in om die stap extra van de subtop naar de top te zetten. Jawel, hij hoeft zich op zijn 28e niet te schamen voor zijn palmares, met onder meer ritwinst in de Ronde van Romandië en Ronde van het Baskenland, maar tot nu toe kon hij de hoge verwachtingen niet helemaal inlossen.

  Guillaume Van Keirsbulck - 19 jaar 11 maanden 11 dagen

  19 jaar en al mogen debuteren voor Quick-Step, de vergelijking met Remco Evenepoel is snel gemaakt. De wielerwereld lag aan Guillaume Van Keirsbulcks voeten, zeker toen hij in zijn debuutjaar meteen raak schoot in de Omloop van het Houtland (zie foto onder).

   

  Toch draaide de grote motor van Van Keirsbulck sindsdien al te weinig op volle toeren. "Ik weet niet of het een cadeau was om voor Quick-Step te debuteren", zegt de kleinzoon van ex-wereldkampioen Benoni Beheyt vandaag in Het Laatste Nieuws. "Ik was een renner die graag won, maar dat kon niet bij Quick-Step. Ik hoop dat dit bij Remco niet gebeurt."

  Guillaume Van Keirsbulck

  Guillaume Van Keirsbulck wint als neoprof de Omloop van het Houtland.

  Peter Sagan - 19 jaar 11 maanden 24 dagen

  Peter Sagan verbaasde de wereld toen hij in zijn eerste maanden als prof meteen 2 ritzeges behaalde in Parijs-Nice. De kenners hadden even daarvoor in de Tour Down Under al het onmiskenbare talent van de Slovaakse alleskunner gezien, met onder een knalprestatie op Willunga Hill, waar hij enkel Luis Leon Sanchez, Roberts, Valverde en Evans moest voorlaten.

   

  Wat volgde, is stilaan wielergeschiedenis: meer dan 100 profzeges, 3 wereldtitels, 6 groene truien, 2 monumenten,... Een eindeloze lijst die nog lang niet is voltooid.

  En wat met Merckx?

  Een Belg die schittert op jonge leeftijd moet al snel de vergelijking met Eddy Merckx doorstaan. De bijnaam van Remco Evenepoel bij Deceuninck-Quick Step is niet toevallig Eddy. Een zware last om te dragen.

   

  De allergrootste was zelf ook 19 jaar toen hij in 1965 zijn eerste profcontract tekende voor Solo-Superia, de ploeg van Rik Van Looy én Rik Van Steenbergen. Merckx en vele van zijn voorgangers en opvolgers hadden misschien nog vroeger prof kunnen worden, ware het niet dat de Olympische Spelen toen enkel toegankelijk waren voor amateurs (beloften) en de meeste renners dus wachtten tot na een olympiade. Merckx werd in zijn eerste jaar meteen 2e op het BK, na Walter Godefroot (foto).

  Eddy Merckx

  Geboren winnaar Merckx (l) is niet tevreden met zijn 2e plaats op het BK 1965.