• home
 • video
 • pas verschenen

  STVV klopt bij Genk aan voor schade en wil in mei volledig nieuw veld leggen

  Genk won het duel op STVV met 2-3. De match begon met een grote rookpluim.

  Het veld van STVV heeft zwaar geleden onder het vuurwerk dat fans van Genk er vorige week vrijdag hebben opgegooid. STVV wil de schade verhalen op Genk en is van plan na dit seizoen meteen een heel nieuw veld aan te leggen.

  Roland Duchâtelet, de eigenaar van Stayen, heeft de schade aan het veld opgemeten. "Ze is groot", zegt hij. "Als we dat moeten herstellen, is dat een groot stuk en krijg je een verschil in structuur tussen het nieuwe en oude veld."

   

  "Daarom gaan we nu, samen met Genk, bekijken of we in mei niet best meteen een nieuwe mat leggen. Ik denk dat we daar wel een oplossing voor vinden. Dat gaat over een kost van zo'n 100.000 euro."

   

  "Maar voor mij is dat niet de essentie. Wel is het belangrijk dat dit niet meer gebeurt in de toekomst. We kunnen niet na elk bezoek van Genk een nieuwe grasmat aanleggen."

   

  "Het is dus niet de bedoeling dat dat vuurwerk op het veld gegooid wordt. Niet op Stayen, en niet op de velden van andere clubs. Daar moet een oplossing voor komen. Moeten we supporters weer achter plexiglas zetten? Mij niet gelaten, maar het zou wel een stap terug zijn."

   

  "Want laat het duidelijk zijn: wij hebben een volledig kunstgrasveld, maar andere eersteklassers hebben voor een gedeelte ook kunstgras in hun grasmat. Dan denk ik aan de semi-kunstgrasvelden van Club Brugge, AA Gent en RC Genk. Daar kunnen ze dus dezelfde problemen hebben met die brandbommen."

  "Bruin veld door de kurk"

  Wat als Genk niet mee wil opdraaien voor de kosten? Duchâtelet: "Genk moet sowieso de schade van het stuk dat hun fans kapot gemaakt hebben vergoeden. De rest zullen wij dan betalen."

   

  Er was de voorbije weken al veel kritiek op het veld van STVV. "Het is niet omdat het veld bruin ziet dat het slecht is. Het is 6 jaar fantastisch goed geweest. We hebben zelfs de prijs gehad voor het beste veld van België", countert Duchâtelet.

   

  "Maar begin dit seizoen waren er onderhoudsproblemen - onze eigen fout - en is de kwaliteit van het veld achteruitgegaan. Die problemen zijn intussen opgelost."

   

  "Wat de kleur betreft: dit veld bestaat uit kurk in plaats van synthetisch rubber. Daarom ziet het wat bruiner in plaats van groen, maar op zich is dat geen probleem."

   

  "We blijven bij een volledig kunstgrasveld. Clubs als Anderlecht en Eupen zouden dat ook beter doen, want het komt het technische voetbal ten goede."

  500 euro per pijl, 25 brandplekken

  Bij STVV hebben ze het kunstgras intussen grondig onderzocht. Per vuurpijl vraagt de Limburgse club 500 euro. Op het veld waren 25 brandplekken te zien, goed voor 12.500 euro in totaal.

   

  Sporza belde met Erik Gerets, die bevestigde dat Genk er geen enkel probleem van zal maken en het bedrag ook zal betalen.