• home
 • video
 • pas verschenen

  Lippi houdt het voor bekeken als China-coach na exit in Asian Cup

  " "

  Marcello Lippi was 2,5 jaar coach van China.

  China moet op zoek naar een andere bondscoach. De 3-0-nederlaag tegen Iran in de kwartfinale van de Asian Cup was de laatste match voor Marcello Lippi. De 70-jarige Italiaan was in de zomer van 2016 uit zijn trainerspensioen gekomen om China te coachen.

  Het vertrek van de wereldkampioen met Italië in 2006 is geen verrassing. Lippi's contract loopt eind januari af en hij had eind vorig jaar al laten verstaan dat hij naar zijn land wou terugkeren.

   

  "Al had ik graag op een betere manier afscheid genomen", baalde Lippi na de 3-0. "Het was voor mij een eer om het team van zo'n belangrijk land te mogen coachen. Ik heb mijn best gedaan en het team is beter geworden. Ik wil iedereen bedanken voor de steun."

   

  "Ik ben nu wel nog een beetje boos op mijn spelers: door een gebrek aan concentratie hebben we de doelpunten aan Iran cadeau gedaan. Iran is een sterk team, maar zo verliezen kan gewoonweg niet."

   

  Op deze Asian Cup in de Verenigde Arabische Emiraten eindigde China 2e in de groepsfase achter Zuid-Korea. In de 1/8e finale moest Thailand eraan geloven.

  Landstitels in China en Italië

  Lippi kwam niet uit de lucht vallen in China. Hij was een van de eerste topnamen die de lokroep (van de centen) van het Chinese clubvoetbal hoorden. In mei 2012 trok hij naar Guangzhou Evergrande, waarmee hij 3 keer na elkaar de Chinese titel veroverde. In 2013 kwam daar ook de Aziatische Champions League bij, een primeur voor Evergrande.

   

  In 2014 - na zijn derde titel - kondigde hij het einde van zijn trainerscarrière aan, maar voor de job van Chinees bondscoach kwam hij nog even uit zijn pensioen.

   

  In Italië is hij onsterfelijk als WK-winnaar van 2006. Op clubniveau boekte hij jarenlang successen met Juventus (1994-1999, 2001-2004) met 1 wereldtitel voor clubs, 1 Champions League, 4 landstitels en 1 Coppa Italia.