Oud-bondspreses François De Keersmaecker wordt voorzitter van Racing Mechelen

  François De Keersmaecker was van 2006 tot 2017 voorzitter van de KBVB.

  Traditieclub Racing Mechelen, weggezakt naar 3e amateur, lanceert een nieuw sportief, financieel en structureel project. Met een opvallend uithangbord: François De Keersmaecker, van 2006 tot 2017 baas van de bond, is de nieuwe voorzitter. Samen met vriend/zakenman Michel Vanstallen zorgt hij ook voor de nodige centen.

  Na jaren van saneren en sportieve neergang kan de club uit Mechelen weer groeien. Met de komst van De Keersmaecker en Vanstallen krijgt RCM een forse financiële injectie. De samenwerking is gisteravond goedgekeurd op een Buitengewone Algemene Ledenvergadering.

   

  De goedlachse Mechelse advocaat was tot 2017 bondsvoorzitter, toen hij de steun verloor van de profclubs, ietwat ontgoocheld vertrok en helemaal uit de media verdween.

   

  Tot vandaag. De Keersmaecker heeft samen met zijn goeie vriend Vanstallen, de CEO van investeringsgroep Dorian, duurzame plannen: "Wij zijn gecharmeerd door de fantastische club die Racing is, zijn geschiedenis, zijn supporters, zijn sociale project en vooral de kansen die de toekomst voor groen-wit biedt.”

   

  “Wij willen Racing op een gezonde en realistische manier weer naar boven loodsen. Er liggen heel belangrijke dossiers op de plank, zoals de jeugdwerking, de toekomst van de Oscar Van Kesbeeck-site en uiteraard ook de eerste ploeg. Die dossiers willen we allemaal tot een goed einde brengen.”

   

  “Dit is voor ons geen kortetermijnproject. We komen naar Racing om op een duurzame manier samen te werken met de huidige bestuurders, fans en sponsors, zodat we de club een mooie toekomst kunnen geven. Ook de supporters met een Racing-aandeel blijven zeer nauw betrokken in ons verhaal.”

  De Keersmaecker beleefde successen bij de Duivels met Wilmots en Martinez.

  1,6 miljoen euro schulden weggewerkt sinds 2014

  Racing Mechelen heeft een rijke geschiedenis, maar is door financiële problemen de laatste jaren op de achtergrond verzeild geraakt. In 2014 loerde het faillissement om de hoek, omdat er geld was uitgegeven dat er niet was.

   

  De schuldenberg liep op tot meer dan 1,6 miljoen euro. De club heeft haar resterende gronden moeten verkopen om het grootste deel van die schulden te kunnen afbetalen. De resterende schuld is door het huidige bestuur weggewerkt, op een paar 10.000 euro na.

   

  Racing speelde in 2014 nog in de toenmalige 2e klasse, maar zakte door 3 opeenvolgende degradaties naar 1e provinciale. Vorig seizoen werd de eindronde gewonnen en sindsdien speelt de club in 3e amateur.

  De Keersmaecker spreekt op 20 februari

  Het stond in de sterren geschreven dat De Keersmaecker bij Racing Mechelen zou belanden. De 60-jarige stamt uit een echte Racing-familie: zijn schoonvader Louis Wouters was bestuurder op Racing en 21 jaar voorzitter van de KBVB. En Wouters was de schoonzoon van Oscar Vankesbeeck, die op zijn 18e voorzitter werd van Racing en in de jaren 30 en 40 ook aan het hoofd stond van de bond.

   

  De Keersmaecker volgt bij Racing Koen Van Exem op, die de club als crisismanager hielp overleven. Alle partijen gaan de samenwerking de komende weken verder finetunen: structureel, financieel en juridisch.

   

  Op woensdag 20 februari zullen Racing, De Keersmaecker en Vanstallen hun project voorstellen op een persconferentie en supportersbijeenkomst. Tot dan wensen de betrokken partijen geen commentaar te geven.