• home
 • video
 • pas verschenen

  Frenkie goes to Barcelona: "Ook zijn naam draagt bij tot die x-factor"

  Frenkie de Jong.

  Frenkie de Jong doet het seizoen uit bij Ajax en trekt dan naar FC Barcelona.

  75 miljoen euro en dat bedrag kan met bonussen nog gespekt worden: FC Barcelona is ver gegaan om Frenkie de Jong (21) naar Catalonië te lokken. Een goeie keuze? Een terechte transfersom? En wie is die jonge Ajax-god? Sjoerd Mossou, journalist bij het Algemeen Dagblad, geeft antwoorden.

  "Hij is open geweest over zijn liefde voor Barcelona"

  Frenkie de Jong kon uit heel wat topclubs kiezen, maar trekt naar FC Barcelona. "Dat is geen verrassing, want hij is best wel open geweest over zijn liefde voor Barcelona", legt Sjoerd Mossou uit.

   

  "Het kwam steeds naar voren dat hij zelf ook naar Barcelona wou, maar de vraag was vooral of Barcelona het bod van PSG zou kunnen evenaren. Als ze dat konden, dan zou Frenkie voor hen kiezen. Dat is dus gebeurd."

   

  "Barcelona staat voor een bepaalde stijl van voetballen die hem past. Veel Nederlanders hebben er ook een belangrijke rol gespeeld. Cultureel klopt het dus ook."

   

  "Maar de concurrentie is er natuurlijk groot. We hebben bij Coutinho en Dembélé al gezien dat een grote transfersom geen garantie is op succes. Het zal zeker niet vanzelf gaan. Hij moet zijn topniveau halen om er aan de verwachtingen te voldoen, maar dat is logisch bij zo'n club."

  De partner van Frenkie de Jong kijkt uit naar "de droom" in Barcelona

  "Ze geloven in zijn talent, maar het werd ook een beetje een race"

  De transfersom van 75 miljoen euro kan nog oplopen tot 86 miljoen euro. Is dat een bedrag dat met recht en reden op het hoofd van Frenkie de Jong gekleefd mocht worden?

   

  "Zulke bedragen zijn bijna abstract en absurd geworden en daarom is het ook moeilijk om vergelijkingen te maken. Frenkie is een geweldig talent dat een elftal beter kan laten voetballen. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben."

   

  "De kanttekening is wel dat hij een creatieve middenvelder is die relatief weinig scoort. Hij speelt ook nog niet zo lang in de Eredivisie. Dan is hij in elk geval geen koopje geweest."

   

  "Op een bepaald moment ontstaat er ook een hype rond zo'n jongen, waarbij ook die topclubs meegesleept worden. Ze geloven uiteraard in zijn talent, maar het werd ook een beetje een race, waardoor de prijs steeds werd opgedreven."

  "Hij is fascinerend om te zien"

  Volgens Sjoerd Mossou ziet Barcelona in Frenkie de Jong niet de doublure van Sergio Busquets, maar zal de Nederlander iets hoger op het middenveld uitgespeeld worden.

   

  "Hij heeft ongelofelijk veel oog voor de ruimte en denkt altijd naar voren. Hij is heel goed in staat om het spel te versnellen in elke situatie. Hij legt veel risico in zijn spel. Hij is in staat om bijna achteloos een mannetje voorbij te lopen. Het is fascinerend om te zien."

   

  "Hij moet zichzelf wel blijven ontwikkelen. Je ziet de laatste maanden al meer en meer dat de tegenstander zich op hem instelt. Dan moet hij oplossingen vinden."

   

  "Of hij met iemand vergeleken kan worden? Mensen roepen heel snel dat hij de nieuwe Cruijff is, want hij heeft datzelfde loopje. Maar Cruijff was een ander type en je moet hem sowieso met niemand vergelijken."

  Hij is heel goed in staat om het spel te versnellen in elke situatie. Hij legt veel risico in zijn spel. Hij is in staat om bijna achteloos een mannetje voorbij te lopen. Het is fascinerend om te zien.

  Sjoerd Mossou

  "Zijn naam klinkt als een kleine blonde jongen en dat is hij ook"

  Nog een vaststelling: de nuchterheid waarmee Frenkie de Jong (21) door het leven stapt. "Dat is een van de redenen waarom Nederland al heel snel in katzwijm viel toen hij doorbrak."

   

  "Iedereen wist dat hij heel goed was. Bij Willem II waren er destijds verhalen over een 16-jarige die op training iedereen voorbij liep. Maar hij was heel lang een goedbewaard geheim. Hij speelde er weinig, het publiek zat op hem te wachten. Ook bij Ajax duurde het relatief lang."

   

  "Maar hij voetbalt met plezier en straalt dat van kop tot teen uit. Hij lijkt ook geen spanning te hebben. Dat stel je je bij de Hollandse school voor: zonder angst en op avontuur met de bal. Het is een ontwapenende jongen die met weinig woorden heel treffende dingen kan zeggen."

   

  "Ook de naam Frenkie draagt bij tot die x-factor. Het is een beetje een atypische naam. Zijn ouders hebben hem vernoemd naar de band "Frankie Goes to Hollywood". Die naam heeft iets aaibaars. Het klinkt als een kleine blonde jongen en dat is hij ook."

  Bekijk: Frankie Goes To Hollywood - Relax