• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Sande gaat vrijuit: "Onterecht bestempeld als dopingzondaar"

  Tosh Van der Sande

  De Disciplinaire Commissie van de UCI laat de zaak van Tosh Van der Sande vallen.

  Tosh Van der Sande zal niet gestraft worden voor de positieve dopingtest die hij aflegde tijdens de Zesdaagse van Gent. De advocaten van de renner van Lotto-Soudal konden de UCI ervan overtuigen dat er een verwisseling met neussprays was gebeurd.

  In de urine van Tosh Van der Sande werd prednisolone aangetroffen, een ontstekingsremmer die je vindt in Sofrasolone, een neusspray die vrij verkrijgbaar is en ook op voorschrift toegelaten is tijdens wedstrijden. Maar op het formulier van de dopingcontrole schreef Van der Sande per ongeluk Mometasone op, een andere spray die hij soms gebruikt.

   

  De advocaten van Van der Sande, Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, stuurden een verweer op naar de UCI met een verklaring voor de afwijkende analyse. "De Disciplinaire Commissie heeft vandaag laten weten dat ze onze verklaring volgen. De zaak wordt dan ook officieel gesloten", zegt Maeschalck aan Sporza.

   

  Van der Sande reageert opgelucht. "Het is jammer dat ik mij heb moeten verantwoorden. Ik werd bestempeld als een dopingzondaar, terwijl ik enkel een verklaring moest geven waarom het product in mijn urine aanwezig was."

   

  "Ik wil me de komende weken vooral focussen op het sportieve en het voorval volledig achter mij laten."