• home
 • video
 • pas verschenen

  Nieuwe ster Tsitsipas: vlogger, gouden genen en gered van verdrinkingsdood

  Stefanos Tsitsipas

  Stefanos Tsitsipas ligt met zijn lange manen ook goed in de markt bij de vrouwelijke tennisfans.

  Stefanos Tsitsipas is de jongste tennisser sinds Novak Djokovic die de halve finales van een grandslamtoernooi wist te halen. Toch valt de 20-jarige Griek niet alleen op met zijn tennis.

  1. Tsitsipas heeft bijzonder goeie genen meegekregen

  Stefanos Tsitsipas is de oudste zoon van Apostolos Tsitsipas en Julia Salnikova, een voormalige Russische tennisster, die niet hoger geraakte dan de 194e plaats op de wereldranglijst.

  Apostolos en Julia leerden elkaar kennen tijdens een tennistoernooi in Athene, waar Apostolos lijnrechter was tijdens een match van de Russin. Later zouden de ouders van Tsitsipas allebei aan de kost komen als tennisleraars in Griekenland. Zo werd de sport hem met de paplepel ingegeven.

   

  De grootvader van Tsitsipas langs zijn moederszijde was trouwens een vermaarde voetballer in de USSR. In 1956 won hij goud op de Olympische Spelen en hij kwam ook 20 keer uit voor de nationale ploeg, waarin hij 11 keer scoorde.

   

  Tsitsipas is een echte family man, want zijn hele familie volgt zijn verrichtingen in Melbourne. Zijn 18-jarige broer Petros is ook een tennisser. Samen zijn ze nagenoeg de voltallige Daviscupploeg van Griekenland. Wie er niet bij is in Australië is Tsitsipas' blinde oma Stavroula. "Ik kan hem niet zien spelen, maar als ik zijn stem hoor, begin ik te wenen", liet ze optekenen.

  Tsitsipas

  Links de ouders van Tsitsipas, rechts zijn opa Sergej Salnikov

  2. Zijn leven hing aan een zijden draadje

  Het heeft niet veel gescheeld of de tenniscarrière van Stefanos Tsitsipas was nooit van de grond gekomen. Toen hij een Futures-toernooi speelde in Heraklion ging hij met enkele vrienden in de open zee zwemmen. Maar de wilde baren verrasten hem. Zijn vader zag wat er gebeurde en haalde hem uit het water.

   

  "Ik ben sinds die dag anders naar het leven gaan kijken", vertelt Tsitsipas over dat voorval. "Ik voel hierdoor ook totaal geen angst als ik op de baan sta."

  3. Fervente vlogger en fotograaf op Youtube en Instagram

  Met 2 ouders en een broer in het tennis zou je kunnen denken dat het hele leven van Stefanos Tsitsipas in het teken van deze sport staat. Maar niets is minder waar. In zijn interviews op de baan sprak hij de voorbije dagen uitgebreid over zijn liefde voor film, fotografie en zijn vlogs op YouTube.

   

  Voor Tsitsipas zijn zijn vlogs een uitlaatklep. "Als ik mij ongelukkig voel, maak ik deze filmpjes en ik voel me prompt beter. Ze doen me beseffen dat tennis niet het belangrijkste is in het leven. We hebben allemaal meer dan één talent."

   

  Naast zijn vlogs kun je Tsitsipas ook volgen op zijn Instagram-account onder @stevethehawk. Die naam koos hij, omdat een havik ook snel is en een goed oog heeft. Je vindt er tal van kunstzinnige foto's die hij nam op zijn reizen over de hele wereld.

   

  Hoeft het gezegd dat beide kanalen van Tsitsipas de voorbije dagen ontploft zijn qua volgers?

  Vlog: Tsitsipas bezoekt Rottnest Island in Australië

  Een van de vele kunstfoto's op de Instagram-account van Tsitsipas

  4. Successen en records

  Stefanos Tsitsipas wordt vooral geroemd om zijn enkelhandige backhand, waarmee hij heel wat onheil stichtte tegen bijvoorbeeld Roger Federer. Daarnaast is hij gezegend met een uitstekende opslag, te danken aan zijn lange, ranke lijf.

   

  Bij de jeugd was al duidelijk dat Tsitsipas het wel eens ver zou kunnen schoppen. Zo werd hij nummer 1 bij de junioren. Toen fladderde hij al onder de vleugels van Patrick Mouratoglou, de Frans-Griekse trainer van Serena Williams.

   

  Zijn echte doorbraak kende Tsitsipas in 2017, toen hij in Antwerpen zijn eerste speler uit de top 10 kon verslaan: David Goffin. Enkele maanden geleden won hij ook het Next Gen-toernooi, met de beste "tennissers van de toekomst".

   

  Intussen is Tsitsipas goed op weg om heel wat records te breken. Zo werd hij vorig jaar de eerste Griek die een ATP-finale haalde, toen hij in Canada verloor tegen Rafael Nadal. Hij is in Australië ook de jongste speler in de halve finales van een grandslamtoernooi sinds Novak Djokovic in 2007.

  Tsitsipas verslaat Goffin in Antwerpen