• home
 • video
 • pas verschenen

  Muyters: "Het zou heel raar zijn van het WADA om Rusland nu te schorsen"

  Philippe Muyters.

  "Status quo" in het Russische dopingschandaal: het Wereldantidopingagentschap WADA straft het Russische antidopingagentschap Rusada niet omdat het de gegevens uit het dopinglab in Moskou te laat ter beschikking had gesteld. Vlaams minister van Sport Philippe Muyters geeft toelichting.

  WADA spreekt geen schorsing uit"

  Het WADA wil data recupereren uit de periode waarvan Rusland beschuldigd wordt van grootschalig dopinggebruik (2011-2015). Het Russische dopingagentschap Rusada had tot 31 december tijd om de experten van het WADA toegang te verlenen tot die gegevens, maar haalde die deadline niet.

   

  Een nieuwe schorsing hing in de lucht, maar vorige week kon het WADA toch de gevraagde gegevens bemachtigen. Gisteren liet het Wereldantidopingagentschap weten dat er (voorlopig) geen nieuwe straffen worden opgelegd.

   

  "Het zou heel raar zijn om Rusland nu te schorsen", licht Vlaams minister van Sport Philippe Muyters toe bij Sporza. "Het is vooral goed dat alle stalen nu beschikbaar zijn en dat wij de nodige controles kunnen doen en eventuele sancties kunnen bepalen."

   

  "Dat Rusland 14 dagen te laat was, is zeer jammer. Maar tussen de deadline en de beslissing van de Raad van Bestuur heeft het de zaak toch nog in orde gebracht."

  "We hebben dezelfde regels toegepast als voor andere gevallen"

  Philippe Muyters, die kandidaat-voorzitter is bij het WADA, probeert zijn standpunt te duiden met een fictief voorbeeld. "Stel je voor dat Vlaanderen wordt gezegd dat de Vlaamse wetgeving niet conform de WADA-code is, dat we bepaalde elementen moeten aanpassen."

   

  "Als je tussen die vaststelling en de volgende WADA-bijeenkomst wél conform bent, moet je dan niet-conform verklaard worden, ook al ben je bijvoorbeeld 14 dagen later dan voorzien wel in orde?"

   

  "Rusland had tijd tot 31 december. De Raad van Bestuur kwam midden januari samen. Dat Rusland uiteindelijk 14 dagen te laat was, is niet de moeite om te zeggen dat het dan toch niet conform is."

   

  "We hebben dezelfde regels toegepast als voor andere gevallen. Ook in voorgaande zaken kregen de federaties na de deadline en voor de bijeenkomst van het WADA nog een kans om te corrigeren. Dat is hier eveneens gebeurd."