• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgisch sprinttalent evalueert eerste koersweken: "Was onzeker over mijn conditie"

  Het grote publiek leerde Philipsen vorige week kennen in de Tour Down Under.

  Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) is uitstekend begonnen aan het seizoen. Onze 20-jarige landgenoot schoot in de Tour Down Under meteen met scherp tussen de grote kanonnen en probeert die goede lijn zondag door te trekken in de eerste eendagskoers op de WorldTour-kalender.

  Philipsen: "Andere jaren begon ik pas in maart aan het seizoen"

  Sinds dit seizoen is Jasper Philipsen te bewonderen in het WorldTour-peloton, bij UAE Team Emirates. Koersen in januari was iets nieuws voor het jonge talent.

   

  "Ik was eigenlijk nogal onzeker over mijn vormpeil voor de Tour Down Under", bekent Philipsen. "Bij de beloften begint het seizoen eind februari of begin maart. Nu moest ik meteen aan de bak in januari, zo vroeg ben ik nog nooit begonnen aan het seizoen."

   

  "Maar in de eerste massasprint van de Tour Down Under voelde ik dat ik al goede benen had. In de slotmeters duwde Bauhaus me tegen de kant, waarna ik nog een smartphone tegen me aan kreeg."

   

  "Een sprintervaring waaruit ik veel geleerd heb. Uiteindelijk eindigde ik 6e in die etappe, maar er zat zeker meer in. Ritwinnaar Viviani was die dag wel outstanding."

  Philipsen werd in de 1e rit gehinderd door Bauhaus en een smartphone

  "Ewan vroeg me dag na deklassering wat ik ervan vond"

  Vier dagen later stond Philipsen zelf op het hoogste schavotje. "Het was wel een beetje raar, omdat ik als tweede over de streep gekomen was na Caleb Ewan", zegt Philipsen. 

   

  "Tijdens de sprint zelf had ik niet het gevoel dat er iets verkeerds gebeurd was. Maar nadien zag ik op de beelden dat hij een paar kopstoten uitdeelde aan mij."

   

  "De dag erna kwam Ewan met me praten en vroeg hij wat ik van de sprint vond. Een aantal renners kwam me ook proficiat wensen. Velen van hen kende ik enkel van op tv. Dan is het wel indrukwekkend om te zien hoe mijn ploegmaat Rory Sutherland (36) al die renners van kop tot teen kent."

   

  "Mijn gsm stond ook niet stil. Nog nooit had ik zoveel berichtjes gekregen. Ik heb ze allemaal beantwoord met wat vertraging, want ik moest alles een beetje laten bezinken."

  Bekijk nog eens het sprintduel tussen Ewan en Philipsen

  "Strandbezoek en partijtje golf tussen het trainen door"

  Zondag krijgt Philipsen misschien wel een nieuwe sprintkans in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, de eerste WorldTour-eendagskoers van het seizoen.

   

  "We hebben het parcours gisteren verkend. Het is heuvelachtig, maar met een goeie dag kan ik overleven. En dan zal ik in de sprint misschien weer Ewan, Viviani en co tegenkomen."

   

  Philipsen is al een paar weken in Australië. Heeft hij soms wat tijd om te genieten van plaatselijke hotspots? "We trainen wel heel veel. Maar maandag zijn we gaan golfen in ons hotelcomplex. En we zijn ook al eens naar het strand geweest."

  "Vrije rol in Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne"

  Om Philipsen aan het werk te zien in eigen land moeten we nog meer dan 5 weken wachten. Begin maart rijdt hij zowel de Omloop als Kuurne-Brussel-Kuurne.

   

  En Philipsen zal tijdens het openingsweekend niet in dienst moeten rijden van een kopman. "Fernando Gaviria en Alexander Kristoff rijden in die week de UAE Tour, die heel belangrijk is voor onze ploeg."

   

  "Ik zal een vrije rol krijgen in de Omloop en in Kuurne. Maar het is niet zo dat ik een volledige ploeg in dienst zal krijgen. Het is ook nog maar de eerste keer dat ik het openingsweekend rijd."

  In het spoor van Jasper Philipsen