• home
 • video
 • pas verschenen

  Belgische shorttrackers glijden in het zog van Nederlanders naar de top

  Stijn Desmet

  EK shorttrack: Stijn Desmet leidt de dans, voor een Nederlandse trainingsmakker.

  De Belgische shorttrackers hebben dit seizoen duidelijk een stap richting de Europese top gezet. Stijn Desmet legt uit waarom de trainingen met de Nederlandse nationale ploeg hun vruchten afwerpen.

  Hanne Desmet eindigde vorige week op het EK in Dordrecht 5e in het algemene klassement, haar broer Pieter legde beslag op de 10e plaats. Broer en zus Desmet trainen sinds dit seizoen, samen met Ward Petré, mee met de Nederlanders, die wereldtop zijn in het shorttrack.

   

  "Dat hebben we te danken aan onze coach Pieter Gysel, die goed bevriend is met de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter", vertelt Stijn Desmet aan Sporza. "Nederland heeft een van de beste en meest vooruitstrevende teams die er zijn."

   

  Nederland maakte op korte tijd een sprong door veel te investeren in de sport. "Ze hebben hier in Heerenveen heel goeie faciliteiten. Een shorttrackpiste die altijd vrij is, veel opwarmruimte, een krachthonk,... Je vindt hier alles wat je nodig hebt qua begeleiding en materiaal."

   

  "Om zoiets in België op te starten, zullen we nog veel moeite moeten doen. In België heb je al last om aan genoeg uren te geraken om op het ijs te komen, want de ijsbanen zijn hier vooral voor het publiek."

  In Heerenveen vind je alles wat je nodig hebt als shorttracker

  "Graag nog eens een medaille op een Wereldbeker dit seizoen"

  De shorttrackers krijgen dan wel financiële steun van Sport Vlaanderen, toch moeten ze zelf ook nog heel wat bekostigen. Ward Petré liet al het bedrag van 5.000 euro vallen. "Dat is niet evident. Gelukkig hebben Hanne en ik ouders die wat willen helpen. Maar dat willen ze ook niet elk jaar doen. Hopelijk loont dit jaar, zodat we volgend jaar meer financiële middelen krijgen."

   

  De shorttrackers bewezen de voorbije maanden dat het geen weggesmeten geld is. "Ik was niet echt met een bepaald doel aan dit seizoen begonnen. Ik wou vooral veel bijleren en zien hoe ik dat in de wedstrijden kon omzetten."

   

  "Tot nu toe gaat het oké en hopelijk de komende races nog beter. Misschien kan ik dit seizoen nog eens een medaille halen op een Wereldbeker. Op het WK is het niveau nog wat hoger. Daar zou top 8 op een afstand al mooi zijn."

  Hanne Desmet

  Hanne Desmet zit Suzanne Schulting en Elise Christie op de hielen.