Rechter dwingt Ronaldo naar Madrid: Portugees aanvaardt boete en celstraf

  Ronaldo en zijn partner Georgina Rodriguez.

  Ronaldo wou videoconferencing, maar de rechter wou de ex-Real-spits zien verschijnen.

  Cristiano Ronaldo is vanochtend voor de rechter in Madrid verschenen om zich te verantwoorden voor belastingfraude. De Portugese voetballer kreeg een boete van 18,8 miljoen euro en 23 maanden gevangenisstraf. De 33-jarige ex-vedette van Real, nu Juve, hoeft evenwel niet de cel in.

  De aanvaller erkende dat hij belastingen ontdoken had uit inkomsten van beeldrechten, toen hij nog bij Real Madrid voetbalde. De fraude, goed voor 13 miljoen euro, gebeurde tussen 2011 en 2014 langs schimmige vennootschappen op de Maagdeneilanden en in Ierland.

   

  In theorie riskeerde Ronaldo 28 miljoen euro boete en 3,5 jaar cel. Maar hij was eerder al tot een deal met de Spaanse fiscus gekomen. Hij had gehoopt met een videoconferentie zijn straf te kunnen aanhoren, maar de rechter dwong hem naar Madrid te komen.

   

  Onder heel wat persbelangstelling zakte de topspits samen met zijn partner Georgina Rodriguez naar de Spaanse hoofdstad af. Heel wat pers had zich verzameld buiten de rechtbank. "Alles is perfect", was het enige dat Ronaldo kwijt wou, terwijl hij bij het buitengaan nog wat handtekeningen uitdeelde.

   

  Ronaldo hoeft de cel niet in. Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling opliep, hoeft bij gevangenisstraffen tot 2 jaar (24 maanden) immers niet achter de tralies.

   

  Heel wat andere voetbalsterren kwamen net als Ronaldo in de problemen met de fiscus in Spanje. Zo ging Barcelona-uithangbord Lionel Messi in 2016 akkoord met een boete van 2 miljoen euro en 21 maanden cel. De fraudezaak van Xabi Alonso (ex-Real Madrid) werd voorlopig opgeschort.

  Ronaldo verlaat rechtbank en deelt handtekeningen uit: