• home
 • video
 • pas verschenen

  Preud'homme wordt 60: onbetwistbaar talent, mysterieus karakter

  Michel Preud'homme werd geboren op 24 januari 1959.

  Michel Preud'homme werd geboren op 24 januari 1959.

  Een van de meest getalenteerde en besproken figuren uit de Belgische voetbalgeschiedenis wordt vandaag 60. Michel Preud'homme is na meer dan 40 jaar in de spotlights nog altijd een beetje een mysterie. Ter gelegenheid van zijn verjaardag vroegen we twee vrienden en twee journalisten te praten over de sportman en zijn karakter.

  Beter dan Pfaff, net minder dan Courtois

  Als een palmares boekdelen kan spreken, dan is dat van Michel Preud'homme een bibliotheek die ontzag opwekt: drie Belgische titels, Europacup II, twee Gouden Schoenen en Wereldkeeper van het Jaar als speler. Als coach drie keer Trainer van het Jaar, twee Belgische titels, twee keer de Beker.  Dat zijn de meest ronkende prijzen, de volledige lijst is simpelweg te lang om hier neer te schrijven.

   

  Wie Preud'homme zelf nooit zag spelen, adviseren we naar onderstaande samenvatting te kijken van België-Nederland op het WK 1994. Volgens de jarige zelf de beste match die hij ooit speelde. Samen met een wedstrijd voor KV Mechelen tegen Cercle in de Belgische competitie. 

   

  Preud'homme dreef Oranje in 1994 in zijn eentje tot wanhoop door zijn volledige talentenpakket te etaleren. "Preud'homme had fantastische reflexen, uitzonderlijk veel grinta en voor een doelman enorm goede voeten. Hij kon eigenlijk makkelijk mee met de veldspelers in een tijd dat dat nog niet van een doelman werd gevraagd", zegt tv-commentator Frank Raes.

   

  Onvermijdelijk dook de afgelopen 40 jaar de vergelijking met Jean-Marie Pfaff geregeld op. Thibaut Courtois heeft zichzelf aan die vergelijking toegevoegd. Wie was de beste? Radiocommentator Peter Vandenbempt antwoordt: "Ik heb ontzettend veel respect voor Pfaff, die bijzonder stijlvol was en de gave had zijn prestaties goed te verkopen. Toch plaats ik de pure klasse en de topprestaties van Preud'homme nog iets hoger. Courtois komt helemaal bovenaan voor mij. Hij is gewoon abnormaal en kan nog beter worden gezien zijn leeftijd."

  Video: de twee gezichten van Michel Preud'homme

  "Voor een wedstrijd ging Michel altijd een koffie drinken in hetzelfde café in Mechelen. Daarna wou hij door dezelfde spelers opgewarmd worden en bij het oplopen van het veld zag hij vaak lijkbleek. Dat was Michel in wedstrijdmodus.  Een trainingsbeest, topprof en vleesgeworden concentratie", vertelt Fi Van Hoof, jaren (assistent-) trainer van Preud'homme bij KV Mechelen.

   

  De verbetenheid en het bijgeloof van Michel Preud'homme op een voetbalveld zijn beroemd en berucht. Er zijn de woede-uitbarstingen en er is bijvoorbeeld de oranje trui  die hij maanden droeg tot Standard kampioen werd. Weg van de camera's en het veld toont hij een totaal ander gezicht, zo zijn onze vier gesprekpartners het eens.

   

  "Buiten de sport heeft hij een bijzonder groot hart", zegt ex-ploegmaat Piet den Boer. "Michel is een warme mens. Als we op stap gingen, lachte hij graag en was hij een voortrekker, maar op het veld verwachtte hij dat iedereen zo ambitieus was als hij." Onderstaande video geeft die twee gezichten perfect weer.

  "Nooit trainer worden"

  "Ik had altijd gezegd dat ik nooit trainer zou worden. Na een carrière van 22 jaar als keeper dacht ik namelijk dat de druk als trainer te groot zou zijn." In 2001 komt Michel Preud'homme terug op zijn oorspronkelijke voornemen en wordt trainer en sportief verantwoordelijke bij Standard.

   

  "Het stond gewoon in de sterren geschreven dat Michel vroeg of laat trainer zou worden", zegt Fi Van Hoof. "Als speler moest hij voortdurend alles weten van zijn tegenstander en dacht hij mee met de coach over tactiek en opstellingen."

  Verjaardagswensen aan Michel Preud'homme

  • Piet den Boer: "Michel en ik zijn even oud. Ik weet dus wat er speelt op je 60e. Ik wens hem vooral geluk en een goede gezondheid, want Michel is een gouden gast."
  • Peter Vandenbempt: "Ik wens Preud'homme vooral evenwicht, zoals ik dat alle mensen toewens. Evenwicht tussen zijn job, successen en de andere belangrijke dingen in het leven. Sportief wens ik hem een prijs met de club van zijn hart en dan een mooie afsluiter bij de nationale ploeg."
  • Fi Van Hoof: "Als sportman heeft hij volgens mij alles al bereikt, dus ik wens hem een goede gezondheid."
  • Frank Raes: "Een titel met Standard zou mooi zijn voor Preud'homme. Of misschien geniet hij ook wel als zijn leerling Philippe Clement dit jaar de titel pakt."