• home
 • video
 • pas verschenen

  IAAF geeft 42 Russen neutraal statuut: Sjoebenkov en Lasitskene bij gelukkigen

  De Russin Lasitskene is de beste hoogspringster van de voorbije jaren.

  Maria Lasitskene is de wereldkampioene van 2015 en 2017.

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft 42 Russische atleten groen licht gegeven om in 2019 als neutraal atleet mee te doen aan de internationale competities. De Russische Atletiekbond (RUSAF) is sinds 2015 geschorst na het WADA-rapport over grootschalig dopingmisbruik in het land.  

  Om niet alle Russische atleten te straffen voor de zonden van een pak collega's, geeft de IAAF hen de kans om onder neutrale vlag in competitie uit te komen. Daarvoor moeten ze voldoen aan "uitzonderlijke voorwaarden", zo moeten ze onder meer bewijzen dat ze trainen in een omgeving die voldoet aan de nodige antidopingvereisten.

   

  Voor 2019 werden 42 Russische atleten toegelaten, onder wie tweevoudig wereldkampioene hoogspringen Maria Lasitskene en ex-wereldkampioen 110m horden Sergej Sjoebenkov.

   

  "De deelname van de neutrale atleten aan internationale competities moet nog formeel bevestigd worden volgens de IAAF-regels én hangt ook af van de aanvaarding van de individuele meetingorganisatoren", besluit de IAAF.

   

  Dit jaar is er een wereldkampioenschap outdoor in Doha. Door de warme zomer in woestijnland Qatar is het WK naar de herfst geschoven: het vindt plaats van 27 september tot 6 oktober.

  Hier vindt u de lijst van de 42 Russen: