• home
 • video
 • pas verschenen

  Discussie over ego van ref laait op na achter-de-schermen-video

  Ref Serdar Gözübüyük.

  Ref Serdar Gözübüyük is het gespreksonderwerp in de Nederlandse voetbalwereld.

  Nederland is (meer dan ooit) in de ban van de VAR (Video Assistant Referee). Aanleiding is de beslissing om Heerenveen geen penalty te geven tegen Ajax. De beelden die werden vrijgegeven van het gesprek tussen de VAR en de ref poken de discussie verder op. 

  Eerst de aanleiding: bij een 3-3-stand tussen Ajax en Heerenveen mist Ajax-doelman Kostas Lamprou volledig zijn tussenkomst en ramt spits Lammers hardhandig omver. Geen penalty, oordeelt scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Geen nood, denkt iedereen die de beelden zag, want er is een VAR in de Johan Cruijff Arena.

   

  De scheidsrechter wordt door de VAR ook naar het scherm langs de lijn geroepen, maar na het bekijken van de beelden blijft Gözübüyük bij zijn besluit: "te weinig aan de hand". Weinig neutrale supporters en journalisten die iets van die beslissing begrijpen.

  Bekijk de conversatie tussen VAR en scheidsrechter

  Ook scheidsrechtersbaas Dick van Egmond zegt na de match op televisie dat Gözübüyük fout was. Maar opmerkelijk: Gözübüyük zelf blijft voor de camera's bij zijn standpunt.

   

  Rechtenhouder Fox Sports heeft ondertussen beeld en geluid naar buiten gebracht van het gesprek tussen de VAR en Gözübüyük. We raden u sterk aan ze even te bekijken. (We konden ze niet op onze site zetten).

   

  Uit de beelden blijkt dat de VAR eerst erg moet aandringen voor scheidsrechter Gözübüyük wil gaan kijken. Uiteindelijk doet de ref dat, maar ook de onderbouwende argumenten van videoref Dennis Higler maken geen indruk op Gözübüyük.

   

  De discussie in Nederland is daardoor (tijdelijk) verschoven van het nut van een VAR naar het ego van de scheidsrechter. Sportpsychologen buigen zich over de vraag of een hoofdscheidsrechter wel gecorrigeerd wil worden door de VAR. Niemand wordt graag verbeterd en hoofdscheidsrechters zijn het gewoon het laatste woord te hebben.

  Statistieken-tweets: