Stemmen over Roubaix-plan Tafi: "Als hij finisht, zal het al donker zijn"

  Paul Herygers

  Paul Herygers noemt het "een onmenselijke uitdaging".

  Andrea Tafi loopt nog altijd met het plan rond om Parijs-Roubaix te rijden. "Ik ben echt niet gek", beweert hij, al verklaren andere mensen uit de wielerwereld hem net wél gek.

  Over een kleine 3 maanden wordt Parijs-Roubaix gereden en Andrea Tafi heeft het plan om op zijn bijna 53e - 20 jaar na zijn zege - nog eens mee te doen nog niet opgegeven, ook al heeft hij nog geen ploeg.

   

  "Ik ben echt niet gek", zegt Tafi. "Ik zit elke dag 5 à 6 uur op de fiets. Ik wil dit doen, omdat ik iets wil terugdoen voor de sport waarvan ik hou."

   

  Sporza sprokkelde op wielerbeurs Velofollies nog andere meningen over de comeback van Tafi en die waren iets minder enthousiast.

  Reportage uit Sportweekend

  Bakelants: "Blijf toch op je indrukwekkende landgoed in Italië"

  "Het stoort mij niet, zolang het mij niet hindert", vat Jan Bakelants zijn mening over de comeback van Tafi samen. "Ik geloof er niet in. De sport is te veel veranderd. Het wordt op den duur tijd om plaats te ruimen voor de jeugd."

   

  "Maar als hij dit wil doen, moet hij dit gewoon doen. Is hij 9 kilogram kwijt in 14 dagen? En hij heeft geen cholera gehad? Dat vind ik heel straf. Met wat geluk kan hij mee met de vroege ontsnapping en kan hij zo lang in beeld rijden. Maar hij kan zeker niet meedoen om te winnen."

   

  Bakelants heeft nog een goeie raad: "Als ik Tafi was, zou ik rustig in mijn indrukwekkende landgoed in Italië blijven zitten."

  Museeuw: "Zal het al moeilijk krijgen vóór de kasseien"

  Johan Museeuw heeft aan de zijde van Tafi heel wat oorlogen uitgevochten op de stenen van Roubaix. "Ik heb nog altijd een goed contact met Andrea en heb hem meteen gebeld toen ik over het plan hoorde. Hij is een groot renner geweest met een indrukwekkend palmares. Waarom dit dan nog doen?"

   

  "Ik weet dat hij op training nog hard rijdt, maar samen met twintigers koersen is nog iets anders. Hij heeft ook geen pelotongevoel meer. Ik vrees dat hij het al moeilijk zal hebben vóór de kasseien eraan komen."

   

  "Andrea is ook iemand uit mijn generatie. We weten allemaal wat daar gebeurd is. Dan moet je niet meer bij de nieuwe generatie gaan fietsen. Dat wringt wat bij mij."

  Van Avermaet: "Aan de start: oké, op het podium: nee"

  "Ik weet dat Tafi nog een ploeg zoekt, maar ik denk niet dat hij bij ons Roubaix zal rijden", lacht Greg Van Avermaet. "Het is heel moeilijk om op je 53e nog met deze generatie renners mee te kunnen."

   

  "Hij mag aan de start staan, maar ik denk niet dat hij op het podium zal staan. Ik begrijp dat hij nog een deftig niveau haalt, maar hij onderschat hoe erg de leeftijd zal doorwegen. Al zijn de wonderen de wereld nog niet uit."

  Herygers: "Wie wil hij hiermee bekoren?"

  "Tafi zal misschien wel uitrijden, maar het zal toch al bijna donker zijn", is ook Paul Herygers sceptisch. "Ik weet niet waar hij dit plan haalt. Wie wil hij hiermee bekoren? Dit is echt een onmenselijke uitdaging."

   

  "Hij zal wel feeling hebben voor Roubaix, maar ik ben ervan overtuigd dat hij sinds zijn pensioen nooit meer zo diep is geweest als hij nu zal moeten doen. En dan wordt het moeilijk. Al wil ik ook zijn droom niet doorprikken."

  Nys: "Dit gaat niet lukken. Punt."

  Ex-veldrijder Sven Nys droomde zelf jarenlang van grootse prestaties in Parijs-Roubaix. "Ik fiets nu ook nog alle dagen en liefst zo hard mogelijk, maar om je dan nog te willen meten met de jonge generatie..."

   

  "Ik vind het geen geslaagd plan. Als ik Tafi was, zou ik mijn steentje op een andere manier bijdragen aan de wielersport. Dit komt zijn fantastische carrière niet ten goede."

   

  "Ik denk dat Tafi het tempo in het huidige peloton onderschat. Door de vele trainingen zal hij misschien nog wel een grote motor hebben, maar hij is sowieso zijn explosiviteit kwijt. En ze rijden niet de hele tijd 45 km/u, maar ook soms eens 60 km/u. Dit gaat gewoon niet lukken. Punt."