• home
 • video
 • pas verschenen

  Mestach, ex-nummer 1 bij junioren, is gestopt: "Financieel was het te zwaar"

  An-Sophie Mestach kon nooit helemaal doorbreken op het WTA-circuit.

  An-Sophie Mestach won in 2011 de Australian Open bij de junioren, maar intussen heeft de Belgische tennisster haar racket opgeborgen. Waarom liet ze op amper 24-jarige leeftijd de sport achter zich? "Ik wil meer zekerheid in mijn leven." Ze gaat nu voor een carrière bij de politie.

  "Ik word 25, ik wil iets opbouwen in mijn leven"

  Haar afscheid van de tennissport ging een beetje geruisloos voorbij. An-Sophie Mestach stond op haar hoogtepunt 98e op de WTA-ranglijst. Bij de junioren was ze zelfs nummer 1 van de wereld, maar nu kijkt ze in haar zetel naar de Australian Open. "Natuurlijk houd ik mijn vriendinnen nog in de gaten. Ik volg alles op de voet. Ik ben gestopt, maar ik heb geen afkeer van het tennis."

   

  Waarom stopte ze er dan zelf mee? "Op het einde miste ik het teamaspect heel erg. Ik vond ook dat er weinig wederzijds respect was tussen de speelsters. En een sociaal leven is ook miniem, want je bent toch 30 tot 35 weken per jaar in het buitenland."

   

  "Daarnaast is er nog het financiële aspect. Als je geen top 100 bent, is het heel moeilijk. Het ene jaar verdien je misschien 70.000 euro, maar het jaar daarna is dat 20.000 euro. En de kosten zijn heel hoog. Dat geeft een enorme druk. Ik wil meer zekerheid in mijn leven. Ik wil iets opbouwen, want ik word binnenkort 25."

  Mestach won het toernooi in 2011.

  "De top 100 is een voortdurend gevecht, ook tegen jezelf"

  "Mijn carrière is natuurlijk niet helemaal gelopen zoals ik het voor ogen had", vertelt ze. "Ik heb een moeilijk traject afgelegd. Ik had vooral veel last van blessures. Die kwamen op een slecht moment tijdens mijn overgang van de junioren naar de profs. Ik heb daar wat stappen moeten overslaan op technisch en tactisch vlak."

   

  "De weg naar de top 100 is ook heel lang. Ik heb er enorm in geïnvesteerd, maar zodra je er bent, is het ook heel moeilijk om daar te blijven. Zelfs als je je beste niveau haalt, is het geen garantie dat je matchen wint. Het is een voortdurend gevecht, ook tegen jezelf. Ik ben trots dat ik toch een paar jaar rond die top 100 gehangen heb."

   

  "Ook die nummer 1 bij de junioren en de Fed Cup spelen in het Sportpaleis zijn momenten die bijblijven. Het tennis heeft me heel veel gegeven. Ik heb heel de wereld gezien en veel geleerd. Als je als 14-jarige een reis kan maken door Zuid-Amerika, dan opent dat je ogen. Ik zal het leven als tennisser ook wel missen."

   

  "Nu ben ik aan het solliciteren bij de politie in Antwerpen. Ik wil een job met uitdaging en ik denk dat de gevraagde competenties aansluiten bij topsport. Mijn motivatie is groot. Ik help ook jongeren in het tennis. En daarnaast ben ik een sociaal leven aan het opbouwen."

  Met Elise Mertens in het dubbelspel van de Fed Cup.