• home
  • video
  • pas verschenen

    Herygers: "Van Aert en Aerts hebben elkaar, de rest kan VDP toch niet volgen"

    Toon Aerts en Wout van Aert moeten een blok vormen.

    De Belgen weten voor wie ze zullen kunnen supporteren op het WK veldrijden in Denemarken. Paul Herygers wikt en weegt de selectie van bondscoach Sven Vanthourenhout. "Aerts en Van Aert moeten het samen doen. De rest is niet klaar om Van der Poel te volgen. Punt."

    "Fijne nachten zullen het niet geweest zijn voor die renners"

    "Het zijn logische keuzes", denkt Paul Herygers. "Jens Adams bijvoorbeeld is de laatste weken echt aan het wroeten om erbij te zijn. Gisteren viel dat voor hem ook mooi in een plooi. Hij heeft een hele tijd op kop gereden. De bondscoach kon bijna niet meer om hem heen."

     

    Tim Merlier is er (voorlopig) niet bij.  "Hij heeft niet echt een goed seizoen achter de rug, integendeel. Hij was wel aan het groeien, maar dan kwam hij zwaar ten val. Ze moesten hem na die smak op de balkjes oprapen. Hij leek dus wel even een man voor het WK, maar het komt te vroeg."

     

    "Nu is de selectie bekend en hebben de renners nog 14 dagen. Dat vind ik goed. Het zijn geen fijne nachten geweest voor veel van die renners. Als je je selectie moet afdwingen, is dat geen voordeel. Zo had Quinten Hermans gisteren bijvoorbeeld pech en moest die dan echt knokken, ook met het oog op die selectie."

     

    "Nu kunnen de renners hun eigen programma rijden. De verlossing is er. Voor de certitudes ligt dat anders. Laurens Sweeck is de laatste weken ook niet goed, het is knokken om overeind te blijven. Maar hij heeft toch een zekerheid over die selectie. De jongens daarachter hebben meer stress gehad."

    "Van Aert en Aerts moeten het samen doen, niemand moet in de weg rijden"

    Tim Merlier en Thijs Aerts zijn er niet bij. De twee kopmannen, Wout van Aert en Thijs Aerts, hebben dus geen maatje mee. "Merlier en Van Aert rijden nu bij een andere ploeg. Toon en Thijs hebben misschien een goeie band, maar ik zou zot worden met mijn broer op de kamer."


    “Ik weet niet of een maatje past bij een WK. Merlier wordt automatisch gelinkt aan Van Aert omdat hij een snelle starter is. En hij zal ooit wel zijn diensten bewezen hebben, maar hem alleen daarom meenemen... Toon Aerts kan die rol als snelle starter perfect op zich nemen. Hij komt nooit verder dan de 2e positie in het veld. Dat hoeft ook geen specifieke opdracht te zijn of overbodige krachten te kosten. Het is gewoon de realiteit dat hij Van der Poel zal moeten volgen bij de start."

     

    Sommige mensen denken aan het scenario waarbij Wout van Aert de Wereldbeker uit handen zou geven om zo toch een 8e renner te mogen meenemen naar het WK. Dan kan Tim Merlier er wel nog bij. "Dat geloof ik nooit. Hij zal rijden om die Wereldbeker te winnen."

     

    "Wout van Aert en Toon Aerts hebben elkaar en dat moet volstaan. Het zou me verbazen als ze samen op de kamer liggen, maar in de koers moeten ze het samen doen. Het zijn twee renners met dezelfde kwaliteiten en capaciteiten. Ze moeten elkaar vinden tijdens de race om tegen Van der Poel te rijden. En er moet niemand in de weg rijden of daar tussen gaan hangen."

     

    "Het is Van der Poel en dan Van Aert en Aerts. Het is al 37 keer bewezen dit jaar dat niemand Van der Poel kan volgen. Ook Merlier niet. Punt. Daar moet je eerlijk in zijn. Al dat gespeculeer is mooi vulsel vooraf, maar de realiteit is hard. Als er iemand Van der Poel zal kunnen volgen, wordt het Van Aert of Aerts. De rest is daar niet klaar voor."

    "Er is een klein beetje hoop, maar niet zoveel als vorig jaar"

    Mathieu van der Poel lijkt op voorhand al zegezeker. Of is er toch wat hoop voor de Belgen? “In normale omstandigheden kan niemand Van der Poel van de zege houden, maar ik geloof wel dat Van Aert klaar zal raken. Ik sta toch in het rijtje met mensen die in hem geloven. Het gaat goed met hem."

     

    "Hij mag dat ook wat uitspelen ten opzichte van Van der Poel. Hij mag zeggen: "Oké, jij was er niet, maar ik heb wel een WB-koers gewonnen." Misschien begint hij een dan toch een heel klein beetje na te denken en te twijfelen. Pas op, dit jaar is vorig jaar niet. Toen waren er nog duels van 40 of 50 minuten en kwam Van Aert op enkele seconden van Van der Poel. Dit jaar is dat niet zo, maar het is nog 14 dagen tot het WK." 

     

    “Gisteren was het met Van der Poel erbij allicht een andere koers geweest. Dan was de moraal misschien ook wat minder geweest bij ons. Nu beginnen we te geloven. We mogen dat ook uitspelen. Ik heb twee heel sterke jongens gezien. Er is wat hoop. Het is niet zoveel als vorig jaar, maar wel een klein beetje.”