• home
 • video
 • pas verschenen

  Frederik Van Lierde (39): "Ik wil zelf beslissen of ik nog naar Hawaï ga"

  " "

  Triatleet Frederik Van Lierde wordt in mei 40: "Ik voel dat nog niet."

  Triatleet Frederik Van Lierde heeft zijn grote ontgoocheling over een onverdiende tijdstraf in de Ironman van Hawaï doorgespoeld en is klaar om nog 2 jaar te presteren. Sporza sprak met hem over zijn toekomstige ambities op fietsbeurs Velofollies. "Ik voel niet dat ik in mei 40 jaar word."

  Van Lierde, winnaar in Hawaï in 2013, was in oktober weer met veel ambitie gestart, maar een overijverige scheidsrechter gaf hem bij het fietsen een straf van 5 minuten voor stayeren. "Daar was niks van aan. Het was de grootste ontgoocheling uit mijn carrière", schreeuwde Van Lierde toen uit. Als een gebroken man eindigde hij pas 32e.

   

  "Ik lig er nu niet meer wakker van, maar het heeft wel lang geduurd. Langer dan normaal om zoiets te verwerken. Maar we moeten verder. Ik ben blij dat ik er nu mee om kan en me volop aan het voorbereiden ben op het nieuwe seizoen."

   

  "Ik heb er nadien niets meer van gehoord. Maar dat was ook te verwachten. Er is niks meer aan te doen. De Ironman is een bedrijf, ik ben de zwakke partij." 

   

  "Het is verloren tijd, verloren energie. De wedstrijden van 2019 komen eraan. Ik kijk ernaar uit om weer te presteren. Dat is het belangrijkste voor mij."

  " "

  Hawaï 2018.

  "Na Nice beslissen of ik naar Hawaï ga"

  Van Lierde is op zijn 39e nog heel gedreven met zijn sport bezig. Hij heeft zin om revanche te nemen. "Sowieso! Ik wil presteren. Dat doe ik graag en dat plezier gaan ze nooit van mij afnemen. Ook niet met zulke beslissingen. Ik blijf gemotiveerd en doe het graag. Ik doe er nog 2 jaar bij en wil daarin presteren en wedstrijden winnen."

   

  Enkele dagen na de Ironman zei hij dat hij niet meer naar Hawaï zou gaan. Hoe kijkt hij daar nu tegen aan? "Misschien wil ik me daar nog eens tonen. Ik wil eerst de eerste seizoenshelft afwerken en mij proberen te kwalificeren. Dat moet nu weer na mijn 5 jaar automatische kwalificatie. Ik wil eigenlijk zelf beslissen of ik er al dan niet naartoe ga."

   

  Een belangrijke datum in 2019 is 30 juni: dan gaat Van Lierde voor een 6e zege in Nice. "En dan probeer ik in juli de knoop door te hakken: Hawaï ja of nee."

   

  "Hawaï is absoluut een belangrijke wedstrijd. Emotioneel zeg je meteen dat je teruggaat, maar je moet soms ook rationeel zijn: moet ik iedere keer de 2e helft van mijn seizoen opofferen? Misschien moet ik andere grote wedstrijden opzoeken, die ik de voorbije jaren door Hawaï links liet liggen."

  "WK 70.3 in Nice is een doel"

  Van Lierde voelt zich alvast goed om aan het seizoen te beginnen. "We hebben 2 weken geleden veel goeie testen gedaan en ik heb nergens last van. Dat is ook belangrijk."

   

  17 maart is zijn eerste wedstrijd met een 70.3 in Campeche in Mexico: "Want ik moet me kwalificeren voor het WK 70.3." Op 25 mei volgt voor het eerst de Ironman van Lanzarote. "Die wedstrijd moet mij liggen. Daar kijk ik echt naar uit." Daarna wordt het even druk met nog een 70.3 in Les Sables d'Olonne in Frankrijk op 16 juni en 2 weken later al de volledige in Nice.

   

  Dat Van Lierde zoveel halve Ironmans doet, heeft een reden: "Het WK 70.3 is dit jaar in Nice én is een doel. En daarvoor moet ik me eerst kwalificeren. Maar het parcours en die wedstrijd liggen mij", aldus de 5-voudige winnaar daar.

  "Dat ik 40 word, doet me niet veel"

  Van Lierde sleept stilaan het gewicht der jaren mee. Hij wordt in mei 40. "Maar als atleet doet me dat niet veel. Het is vooral een mentale kwestie. Bij mijn testen onlangs in de 3 disciplines zie je mijn leeftijd nog niet op papier. Ik voel het ook niet. Ik heb het grote voordeel dat ik mij 20 jaar van mijn leven heel goed heb kunnen verzorgen."

  Bekijk het volledige interview met Frederik Van Lierde op Velofollies: